Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
visual-mag-juni-2015

Van Geel: ‘We krijgen voor het eerst weer zelf de regie in handen’

Supporters van Feyenoord hebben de voorbije periode massaal gebruik gemaakt van de gelegenheid om na een online oproep vragen in te sturen voor de directie van de club. In het nieuwe Feyenoord Magazine, dat deze week op de mat valt bij alle leden van Het Legioen, geven directieleden Eric Gudde, Martin van Geel en Mark Koevermans uitgebreid antwoord op de beste en meest gestelde vragen. Hieronder een preview van het verhaal, waarin is te lezen hoe Van Geel openheid van zaken geeft over onder meer het transferbudget, de scouting en zijn taken als technisch directeur.

1. Ik krijg soms het idee dat het financieel gezond houden van de organisatie boven het kampioenschap wordt gesteld. Belangrijke spelers kunnen niet worden aangekocht, omdat dit boven het budget gaat. Welke afwegingen worden daarin gemaakt?
Kees Hukker

Van Geel: ‘We hebben bij Feyenoord geleerd van het verleden. Dat betekent dat we nooit meer financiële risico’s zullen nemen, enkel en alleen in de hoop dat dit zal leiden tot sportief succes. Je hebt namelijk nooit de garantie op een prijs, ook niet als je een paar spelers haalt die eigenlijk buiten je budget vallen. Wel zullen we intern altijd de grenzen opzoeken van ons spelersbudget. Tijdens het afgelopen seizoen hadden wij het vijfde spelersbudget van Nederland. Ajax en PSV liggen in dat opzicht een straatlengte op ons voor, terwijl ook AZ en FC Twente een hoger spelersbudget hadden dan wij. Zoals het er nu naar uitziet, zullen wij in het nieuwe seizoen over AZ en Twente heen gaan, maar de afstand tot Ajax en PSV blijft heel behoorlijk. Wij hebben alleen in de afgelopen seizoenen al aangetoond dat we in staat zijn om sportief gezien boven onze eigen mogelijkheden te presteren, door drie keer op rij in de top drie te eindigen en eenmaal als vierde. Het is alleen heel moeilijk om binnen die mogelijkheden uiteindelijk ook die laatste stap te zetten, al streven we daar natuurlijk wel naar.’

2. Door het op voorspraak van de trainer aantrekken van El Ahmadi en Toornstra zijn Boëtius en Vilhena dit jaar niet aan spelen toegekomen. De laatste twee willen hun contract, als gevolg van een door deze trainer/passant veroorzaakte situatie, niet verlengen. Welke inbreng/ beslissingsbevoegdheid heeft de technisch directeur van Feyenoord, ter voorkoming van een dergelijke situatie?
Aad Altena

Van Geel: ‘Ik ben altijd de eindverantwoordelijke als het gaat om aankopen. Wij werken volgens een vaste structuur, waarbij via onze scouting spelers in beeld komen. Regelmatig zitten we met alle betrokkenen om de tafel om ons schaduwteam te actualiseren. Als we een speler besluiten aan te trekken, wordt die beslissing altijd breed gedragen, waarbij het mijn taak is om een en ander financieel af te stemmen met de rest van de directie en de Raad van Commissarissen. Bij elke club waar ik heb gewerkt, heb ik daarnaast altijd de mondelinge afspraak gehad met de hoofdtrainer, dat ook hij zijn akkoord moet geven als het gaat om directe versterkingen. Het heeft namelijk geen zin om een speler aan te trekken als een trainer op voorhand zegt dat hij hem niet gaat gebruiken. Maar het is nooit zo dat de hoofdtrainer alleen bepaalt welke spelers er worden aangetrokken. Ik ben altijd verantwoordelijk. Voor de miskopen, maar ook voor de voltreffers.’

3. Hoe is het mogelijk dat Feyenoord-spelers de afgelopen jaren vertrekken voor zo weinig geld, in vergelijking met Ajax en PSV, die bijvoorbeeld Daley Blind, Kevin Strootman en Memphis Depay voor grote bedragen hebben verkocht?
Ed Steehouwer

Van Geel: ‘Marcel Brands (technisch directeur PSV, red.) heeft dat recent zelf goed uitgelegd in een interview. Een transfersom hangt voor een groot deel samen met de kopende en de verkopende club. Hoe groter die clubs zijn, hoe meer geld er gevraagd kan worden. Clubs als Manchester United, Chelsea, FC Barcelona of Real Madrid zijn in staat om grotere transfersommen te betalen dan de clubs die daar onder zitten. Wij hebben afgelopen zomer spelers verkocht aan clubs als FC Porto, Lazio Roma, Southampton en Newcastle United, dat is toch een andere categorie dan de absolute top. Andersom werkt het ook zo: als wij een speler bij FC Groningen kopen, zijn wij daar doorgaans meer geld aan kwijt dan wanneer we iemand van RKC halen. Dat wij in dit opzicht nog niet hetzelfde aanzien hebben als Ajax en PSV, heeft er ook mee te maken dat zij meer sportieve successen boeken, terwijl zij ook in staat zijn om hogere salarissen te betalen.
Afgelopen zomer hebben wij voor het eerst weer spelers voor mooie bedragen kunnen verkopen, dat is in de jaren daarvoor nooit gebeurd. Dat is dus een stap in de goede richting. Willen we spelers voor hogere bedragen gaan verkopen, dan zullen zij de interesse moeten wekken van de absolute top in Europa. Dat lukt vaak alleen als je ook prijzen wint. Dat is dus ook in dit opzicht de volgende stap die wij moeten zetten.’

4. Hoeveel procent van de binnengekomen transfervergoedingen kan tegenwoordig opnieuw geïnvesteerd worden?
Jordy Pronk

Van Geel: ‘Afgelopen zomer heb ik ten onrechte in sommige media veel kritiek gekregen omdat we te laat gereageerd zouden hebben nadat we een aantal belangrijke spelers verkocht hadden. Wat veel mensen alleen vergeten, is de financiële situatie waarin wij op dat moment zaten. Feyenoord had op dat moment nog een negatief eigen vermogen en kon de afgelopen jaren geen cent van het geld dat binnen kwam uit transfers opnieuw investeren. Afgelopen zomer was wat dat betreft het omslagpunt, omdat we toen voor het eerst weer 25 procent van elke euro die binnenkwam mochten uitgeven, maar wel pas nadat die euro daadwerkelijk binnen was. Daarover zijn keiharde afspraken gemaakt binnen de directie en met de Raad van Commissarissen, waaraan ook ik me geconformeerd heb. Totdat er spelers verkocht werden, konden wij dus niets investeren.
Veel mensen zeiden: je kon toch zien aankomen dat Graziano Pellè zou vertrekken? Maar zo zeker was dat helemaal niet. Een jaar eerder waren er dezelfde geluiden, alleen toen bleef hij ook bij ons. Uiteindelijk is ook alleen Southampton concreet geworden. Dan kun je al je schaduwlijsten op orde hebben, maar als de financiële situatie het niet toelaat, kun je daar dus niet bij voorbaat op inspelen.
Richting het nieuwe seizoen is het voor ons het eerste moment waarop we weer zelf de regie in handen krijgen. We hebben een positief eigen vermogen en kunnen inmiddels 75 procent van elke euro die binnenkomt herinvesteren, terwijl we daarnaast nog een transferpotje hebben. Tegelijkertijd stijgt ook ons salarisbudget, dus zo zetten we op alle fronten weer een paar stappen in de goede richting.’

5. Zowel sportief als financieel gaat het de laatste jaren een stuk beter dan voorheen. Hoe kan het dan toch dat we wederom in een situatie komen waarin onze grootste talenten (Boëtius en Vilhena) niet willen bijtekenen bij Feyenoord?
Jeroen van Holst

Van Geel: ‘Laat ik voorop stellen dat de afgelopen jaren heel veel talenten die we zelf hebben opgeleid wél hebben bijgetekend, zoals De Vrij, Martins Indi, Clasie, Kongolo, Nelom, Karsdorp en Van Beek. Wat betreft Vilhena en Boëtius gaat het om twee verschillende gevallen. Vilhena is van mening dat hij te weinig aan spelen toekomt bij ons en daar kan ik me, zeker op basis van de tweede seizoenshelft, iets bij voorstellen. Hij wil bekijken hoe de situatie zich ontwikkelt en wellicht zal hij tot de conclusie komen dat het beter is om de stap naar een andere club te maken. De situatie van Jean-Paul is anders, omdat hij veel meer kansen heeft gehad en minuten heeft gemaakt. Ik heb de hoop op een verlenging ook nog niet opgegeven, al zullen daarvoor de club, de speler en zijn management op één lijn moeten komen. Daarbij is het mijn taak om binnen ons budget te blijven en te zorgen dat de verhoudingen binnen de selectie blijven kloppen.
Ik vind ook niet dat je deze situatie kunt vergelijken met de stap die Fer en Wijnaldum in 2011 hebben gemaakt. Zij vonden dat ze drie argumenten hadden om te vertrekken bij Feyenoord. Op de eerste plaats zagen ze niet de kans om zich bij ons door te ontwikkelen, daarnaast hadden ze niet de verwachting dat ze met Feyenoord in de top van Nederland konden spelen en tot slot waren ze van mening dat ze bij Feyenoord geen international konden worden. Die drie argumenten hebben we de afgelopen jaren van tafel kunnen vegen en zijn dus geen van alle van toepassing op Vilhena en Boëtius.’

6. Waarom slaagt Feyenoord er nauwelijks in om te verrassen met spelers die door de scouting zijn aangedragen, zoals in het verleden bijvoorbeeld is gebeurd met Ono en Emerton?
Marcel de Ruiter

Van Geel: ‘Ik ben het niet eens met deze stelling. John Guidetti was bijvoorbeeld een heel goed voorbeeld van een onbekende speler die het bij ons fantastisch heeft gedaan. Hij is letterlijk via onze scouting bij ons binnengekomen, stond al heel lang bij onze scouts op de radar. Ook zou ik graag Daryl Janmaat als voorbeeld willen aanhalen. Achteraf heeft iedereen gezien dat hij zich ontzettend snel ontwikkeld heeft, maar toen hij van Heerenveen transfervrij de overstap maakte naar ons, waren er niet veel mensen die hadden gedacht dat hij binnen een paar jaar international zou zijn. Ook hij is uitvoerig bekeken door onze scouts. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Jens Toornstra, maar ook voor Bilal Basaçikoglu. Wij hebben inmiddels drie fulltime scouts bij de club, plus iemand die voor ons scout in België. Daarnaast hebben we een netwerk van tipgevers in Europa en de rest van de wereld. Alle tips en rapporten die we krijgen, worden door ons in kaart gebracht, waarvoor we een uniform beoordelingssysteem gebruiken. Ik ben zeer tevreden over het werk dat onze scouts verrichten. Het zijn mensen met een enorme werkethiek, die bovendien zeer secuur te werk gaan en ongelooflijk betrouwbaar zijn.
Overigens is het daarnaast van belang te weten dat onze eigen opleiding voor ons altijd prioriteit heeft. Pas als we bij een vacature daar geen geschikte speler kunnen vinden, gaan we verder kijken. In eerste instantie kijken we daarbij naar Nederlanders. Als we dan nog geen geschikte kandidaat kunnen vinden, verleggen we de focus richting Scandinaviërs, omdat de mentaliteit en cultuur van die spelers dicht bij die van ons ligt. Dat wil overigens niet zeggen dat we onze ogen sluiten voor spelers uit andere landen of werelddelen, alleen ligt daar op dit moment niet onze prioriteit.’

7. Wat zijn uw belangrijkste taken als technisch directeur?
Milan de Vries

Van Geel: ‘Als je tien willekeurige mensen zou vragen welke verantwoordelijkheden ik heb bij Feyenoord, zullen er waarschijnlijk negen zijn die denken dat ik me alleen bezig houd met aan- en verkopen van spelers. Dat is ook een belangrijk onderdeel van mijn werk, alleen is mijn takenpakket veel breder dan dat. Ik ben verantwoordelijk voor het hele voetbalbedrijf binnen Feyenoord, van de F1 op Varkenoord tot het eerste elftal en alle begeleiding daar omheen. Mijn uitgangspunt is dat ik binnen Feyenoord zorg voor een professioneel klimaat, waar de juiste mensen op de juiste plek zitten en waar we met elkaar het optimale rendement halen. Alle geledingen: technisch, medisch, scouting, jeugdopleiding en facilitair moeten op elkaar aangesloten zijn en blijven met als doel: optimaal resultaat van het eerste elftal. Een onderdeel daarvan is ook de opleiding en de doorstroom van jeugdspelers naar het eerste elftal. Los daarvan gebeurt er bijna elke dag wel iets op de werkvloer dat ik moet managen, zoals dat ook in elk willekeurig bedrijf gebeurt. Daar wil ik maar mee zeggen dat het werk veel breder is dan alleen het aan- en verkopen van spelers.’

Het volledige verhaal met de directie van Feyenoord is terug te lezen in de nieuwe editie van Feyenoord Magazine. Zo gaat commercieel directeur Mark Koevermans in op onder meer de communicatie met supporters en beantwoordt algemeen directeur Eric Gudde vragen over de ver(nieuw)bouwplannen omtrent het stadion en het nieuwe trainingscomplex, terwijl ook de (gevolgen van) de gebeurtenissen rondom de Europese duels met AS Roma uitgebreid aan bod komen. Het nieuwe clubmagazine valt deze week op de mat bij alle Legioen-leden en is daarnaast los in de winkel verkrijgbaar voor € 3,99. Nog geen lid van Het Legioen? Sluit je dan aan via www.feyenoord.nl/hetlegioen.