Feyenoord 1

Van Bronckhorst: ‘Vertrouwen en automatismen vielen weg’

Giovanni van Bronckhorst hoopte zondag met Feyenoord de nare smaak van de midweekse Europese nederlaag weg te spoelen door de competitie te starten met een overwinning. In plaats daarvan zag de hoofdtrainer hoe zijn ploeg op bezoek bij De Graafschap een nieuwe tik kreeg: 2-0.

Waar Feyenoord in Slowakije vrijwel direct op achterstand stond, was de start in Doetinchem beter. Zo was Jordy Clasie met een afstandsschot dichtbij, terwijl Tonny Vilhena halverwege de eerste helft de grootste kans kreeg op een Rotterdamse treffer. ‘In plaats daarvan komt De Graafschap op voorsprong en daarna zie je hoe het vertrouwen en de automatismen bij ons wegvallen,’ zei Van Bronckhorst.

Kansen met negen man
Pas na rust slaagde Feyenoord er weer in om in de wedstrijd te groeien, zag ook Van Bronckhorst. ‘In de eerste fase van de tweede helft was het wachten op de gelijkmaker, totdat we in korte tijd met negen man kwamen te staan (Eric Botteghin en Jean-Paul Boëtius kregen tweemaal geel, red.). Desondanks bleven we zoeken naar de gelijkmaker, waar we in de slotfase ook nog grote kansen op kregen.’

Rode kaarten Botteghin en Boëtius
Over de rode kaarten wilde Van Bronckhorst het volgende kwijt: ‘Eric zette hoog druk, dan weet je dat er een duel kan komen. Of de tweede overtreding geel waard was weet ik niet, maar de scheidsrechter beslist. Jean-Paul is een ander verhaal. Binnen tien seconden tweemaal geel krijgen, terwijl je weet dat je al met tien man staat, is voor mij ondenkbaar.’

Onduidelijkheid
Hoewel Van Bronckhorst in Doetinchem een aantal spelers zag terugkeren van blessures en een schorsing, kan de coach nog altijd niet beschikken over onder meer de WK-gangers Nicolai Jørgensen en Renato Tapia. ‘Renato is op de weg terug, maar het is voor mij onduidelijk hoe lang Nicolai er nog uit is. Dat geldt ook voor Ridgeciano Haps en Yassin Ayoub,’ zei de coach daarover.

Return Europa League
Ondanks de grote teleurstelling in Doetinchem richtte Van Bronckhorst het vizier al op donderdag, als Feyenoord ondanks de 4-0 nederlaag in Slowakije gaat strijden voor een plek in de volgende ronde Europa League. ‘Een hele zware opgave, maar we gaan er vol voor,’ sprak de coach. ‘Hoe negatief het gevoel nu ook is, bij de supporters en bij ons, we moeten door. Hard werken en zorgen dat we er donderdag weer staan.’