Fanshop
Fanshop
visual_vitesse

Tien feiten over Vitesse – Feyenoord

Feyenoord treft zondagmiddag met Vitesse een directe concurrent in de strijd om de derde plaats in de Eredivisie. Feyenoord.nl zet tien feiten over het competitieduel in Gelredome (aanvang 14:30 uur) op een rij:
 1. Vitesse en Feyenoord staan zondag voor de 31ste keer in Eredivisieverband tegenover elkaar in Arnhem. De onderlinge balans van de dertig voorgaande duels valt uit in Rotterdams voordeel. Feyenoord won tienmaal, tegenover zes zeges van de thuisploeg. Veertien keer kwam er geen winnaar uit de strijd.
   
 2. De laatste keer dat Vitesse – Feyenoord onbeslist eindigde, was vorig seizoen. Op zondag 9 november werd er niet gescoord in Gelredome: 0-0.
   
 3. Het gelijkspel in het seizoen 2014-2015 was een van de tien remises in de laatste zeventien edities van Vitesse – Feyenoord. Daarbij kwam een uitslag van 1-1 het vaakst voor, namelijk vijf keer. Viermaal hielden beide ploegen elkaar van scoren af, terwijl het een keer 3-3 werd (seizoen 1999-2000).
   
 4. Vitesse kan zondag in eigen stadion revanche nemen voor de nederlaag tegen Feyenoord eerder dit seizoen. Beide ploegen troffen elkaar op 23 augustus jl. in de derde speelronde. Dankzij goals van Dirk Kuyt en Bilal Basaçikoglu bleven de drie punten in Rotterdam: 2-0.
   
 5. Sinds de opening van Gelredome in 1998 won Vitesse thuis nog driemaal van Feyenoord. In 1998 en 2002 met 2-1, terwijl we in 2012 de laatste Arnhemse zege konden noteren. Wilfried Bony was toen in blessuretijd de gevierde man: 1-0.
   
 6. Feyenoord vertrok tot dusver vijf keer met de volle buit uit Gelredome. Zowel in 2005-2006, 2006-2007 en 2007-2008 was één doelpunt genoeg voor de volle winst: 0-1. In 2011-2012 eindigde Vitesse – Feyenoord in 0-4, terwijl de laatste Rotterdamse zege in Arnhem dateert van 6 oktober 2013 (1-2).
   
 7. Voor Vitesse wacht zondag de veertiende thuiswedstrijd in de Eredivisie van dit seizoen. Van de vorige dertien gingen er vier verloren, tegen Ajax, PSV, AZ en Willem II. Daar tegenover staan zeven overwinningen, terwijl twee thuisduels onbeslist eindigden.
   
 8. Feyenoord beëindigde twee weken geleden in Utrecht een reeks van vijf uitwedstrijden op rij zonder overwinning (competitie). De zege in de Domstad was de vijfde op vreemde bodem van dit seizoen. Buiten De Kuip verloor Feyenoord verder zes keer en speelde het tweemaal gelijk.
   
 9. Marko Vejinovic en Jan-Arie van der Heijden keren zondag met Feyenoord terug op vertrouwde grond. Beide spelers kwamen meerdere seizoenen uit voor Vitesse, voordat ze afgelopen zomer de overstap naar De Kuip maakten. Kelvin Leerdam bewandelde de omgekeerde weg, hij ging in 2013 van Feyenoord naar Vitesse.
   
 10. Ondanks het vertrek van Peter Bosz naar Israël heeft de technische staf van Vitesse nog altijd een rood-wit tintje. Hoofdtrainer Rob Maas als assistent-trainer Jon Dahl Tomasson kwamen als speler uit voor Feyenoord en speelden in De Kuip in verschillende periodes samen met Feyenoords huidige hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst.