Onder17CP6

Slotfase nekt Nederland Onder 17 wederom

De slotfase is Oranje onder 17 vooralsnog niet gunstig gezind tijdens de Algarve Cup in Portugal. Kwam Duitsland vrijdag in de blessuretijd langszij, zondagmiddag deed Portugal dat dunnetjes over. In de voorlaatste minuut scoorde Daniel Simoes de winnende treffer; 2-1.

De wedstrijd tussen Portugal en Nederland was er een met twee gezichten. Waren de Portugezen in de eerste helft de bovenliggende partij, na de pauze gold dat voor de Nederlandse talenten. “Vooral voor de pauze moesten we alle zeilen bijzetten”, vertelde KNVB-coach Kees van Wonderen. Hij zag desondanks dat Onder 17 een 1-0 voorsprong nam. Na een snelle uitbraak via links slingerde Brad van Hoeven de bal voor het doel, waar Thomas Buitink de bal binnen gleed.

Mooi doelpunt

“Een mooi doelpunt”, constateerde Van Wonderen tevreden. “Dat is iets waar we op de training veel aandacht aan besteden. Ligt er ruimte tussen de verdediging en de keeper, dan moet de buitenspeler met een vroege voorzet komen, waarbij de spits en de andere buitenspeler attent zijn voor de goal. Dat was hier uitstekend uitgevoerd. Een prima goal.”

Niet lang daarna leek Portugal op gelijke hoogte te komen, nadat Jasper Schendelaar de bal niet lekker had geraakt bij een doeltrap. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Even later viel de 1-1 alsnog. Vanaf de linkerkant werd de bal voor het doel geslingerd, waar via een klutssituatie de bal voor de voeten viel van Umaro Embaló, die niet twijfelde en de gelijkmaker binnen schoot.

Biai kwelgeest Buitink

Na de pauze begon Oranje gemakkelijker te voetballen. Ondanks de gestage regenval die al dagen op het veld neerdaalde was de grasmat prima op orde en dat kwam het positiespel ten goede. Het leverde kort na rust een strafschop op. De net ingevallen Mo Mallahi maakte een individuele actie, passeerde zijn tegenstander maar werd ten val gebracht. De inzet van Buitink vanaf elf meter werd echter gestopt door Celton Biai.

Ook in het vervolg van de tweede helft moest Buitink steeds zijn meerdere erkennen in de Portugese doelman. Of het nou een spijkerharde kopbal van dichtbij was uit een vrije trap van Thijs Oosting of een mooie volley vanaf een meter of tien uit een voorzet van diezelfde Oosting, het resultaat bleef het zelfde; een open doekje van de Portugese toeschouwers voor hun doelman.

Leermoment

Door de flitsende reflexen van Biai leek het treffen op een gelijkspel uit te draaien, maar kort voor tijd besliste Simoes anders. De treffer ontstond vanuit balverlies van Oranje op het middenveld, dat door Portugal keihard werd afgestraft. Een eerste voorzet vloog nog voorbij de goal van Schendelaar, maar met de weer ingebrachte voorzet van de andere kant wist Simoes wel raad.

“Een leermoment”, zag Van Wonderen. “Natuurlijk is dat even balen. We willen winnen, maar zulke momenten zijn soms wel goed om mee te maken. Het hoort bij de ontwikkeling van jonge voetballers. Ik vind dat we het, op dat moment na, prima gedaan hebben tegen een sterke tegenstander. Hier kunnen we wel wat mee."