Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
JumpXL2

Samenwerking Feyenoord Academy en Jump XL Rotterdam

Feyenoord Academy is een nieuwe samenwerking aangegaan met JumpXL met als doel het vergoten van het atletisch vermogen en het verbeteren van de fysieke coördinatie op het voetbalveld.

De teams Onder 15, Onder 14 en Onder 13 zijn vanaf november een trainingscyclus ingegaan waarbij het trampolinespringen wordt gebruikt om kracht en coördinatie te trainen, met een zo laag mogelijke belasting van de gewrichten. 
Het vertrekpunt is om een andersoortige belasting aan te bieden. Dit wordt een donortaak of donorsport genoemd. Kenmerkend voor deze donorsporten is dat ze een grote gelijkenis hebben met het bewegen op het voetbalveld. Door het lichaam te belasten op een andersoortige manier,  trainen spelers fysieke voorwaarden die ze nodig hebben tijdens het voetballen, maar met minder belasting op het lichaam. De jongens in deze leeftijdsgroep zijn vaak minder belastbaar omdat ze hard groeien.  Toch willen we ze een volwaardig fysiek programma kunnen aanbieden waarin onder andere sprongkracht, snelheid, core stabilty, duelkracht, conditie en algemeen coördinerend vermogen centraal staan. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van trampolines.

De trainingen zijn in drie fasen opgedeeld. Ten eerste de warming-up, waarbij het algemeen atletisch bewegen wordt getraind. Denk in dit geval aan sprongvormen, stabiliteit, been frequentie en kracht. Allen in relatie tot het voetballen. Het tweede blok kenmerkt zich door een circuit waarin de conditie centraal staat, in combinatie met allerhande oefeningen zoals spelers dit nodig hebben tijdens de voetbaltraining. Het laatste blok is een vrij spel, waarin spelers letterlijk vrij kunnen spelen. 

Is trampolinespringen dan alleen goed voor deze doelgroep van 13- tot 15-jarigen? Nee, trampolinespringen is goed voor iedereen die kracht- of conditietraining wil doen, met een lage belasting op de gewrichten, maar waarbij de fysieke motor hard moet werken.
De spelers ervaren de trainingen bij JumpXL als pittig, maar ontzettend leuk. En wanneer het trainingseffect maximaal is, zijn spelers meer gemotiveerd om te trainen, en dus te leren, dan wanneer ze met tegenzin trainen. 

Bekijk hieronder de video van de training bij Jump XL