Feyenoord 1

Pijnlijke Europa League-avond in lege Kuip voor Feyenoord

Feyenoord heeft de eerste thuiswedstrijd in de groepsfase van de Europa League verloren. Wolfsberger AC was in een lege Kuip met 1-4 te sterk voor de formatie van Dick Advocaat, mede dankzij drie discutabele strafschoppen.

In een bijzonder treurige ambiance kende Feyenoord een belabberde start. Arbiter Srdjan Jovanovic legde de bal op een regenachtige donderdagavond in een – vanwege de coronamaatregelen – lege Kuip namelijk al na zo’n drie minuten spelen op de stip. Volgens de scheidsrechter vloerde Eric Botteghin zijn directe tegenstander, maar dat was op de televisiebeelden niet goed te zien. Wolfsberger-captain Michael Liendl benutte het buitenkansje: 0-1.

Tien minuten later deed de middenvelder van de Oostenrijkers dat opnieuw. Jovanovic floot wederom voor een wel heel licht vergrijp, als daar al van gesproken kon worden. Dit keer was Bart Nieuwkoop in zijn ogen de dader bij een vermeende overtreding in het strafschopgebied. De leidsman toonde hem net als Botteghin een gele kaart en stelde Liendl in staat zijn tweede goal te maken. De eerste keer schoof hij hem in de linkerhoek; voor de 0-2 stuurde hij de bal rechts langs doelman Justin Bijlow.

Feyenoord richt zich op na rust
Wolfsberger AC werd in het zadel geholpen door de twee penalty’s, maar Feyenoord worstelde 45 minuten lang met de tegenstander en zichzelf. Pas na rust begon het te lopen en kon worden gedacht aan de aansluitingstreffer. Die viel in de 53ste minuut dankzij goed werk van Luciano Narsingh, direct na rust de vervanger van Nieuwkoop. De buitenspeler haalde de achterlijn en legde terug op Steven Berghuis, die de opstuitende bal hard door het midden binnen schoot.

Hoewel onder anderen Lutsharel Geertruida (schot op de paal, kopbal net naast) en Bryan Linssen (schot op het lichaam van de keeper, kopbal voor leeg doel naast) snel na de 1-2 goede kansen kregen om Feyenoord naast Wolfsberger AC te brengen, viel het vierde doelpunt van de avond aan de andere kant. De bezoekers counterden snel en na een redding van Bijlow voltooide Liendl in de rebound zijn hattrick.

Derde discutabele strafschop
Bijlow moest de bal nog een keer uit het net vissen na de derde discutabele strafschop van de avond. De goalie kwam ver uit zijn doel om een voorzet weg te stompen en deed dit ook, maar liep daarbij ook tegen een tegenstander aan. Jovanovic twijfelde weer geen moment en legde de bal op de stip. Niet Liendl maar Dejan Joveljic ging dit keer achter de bal staan en ook hij maakte geen fout: 1-4.

Feyenoord kwam die tik in de 66ste minuut niet meer te boven en verviel na de vierde tegentreffer in het povere aanvalsspel van de eerste helft. Daardoor was de eerste nederlaag in de groepsfase van de Europa League een feit. Volgende week donderdag komt CSKA Moskou op bezoek in De Kuip, maar eerst speelt Feyenoord nog een competitiewedstrijd. Zondag gaat de reis naar De Oude Meerdijk voor FC Emmen – Feyenoord (aftrap 14:30 uur).