Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Feyenoord 1

Orkun Kökcü maakt transfer naar Benfica

Orkun Kökcü vervolgt zijn voetbalcarrière bij S.L. Benfica. Feyenoord heeft overeenstemming bereikt met de Portugese landskampioen, waar Kökcü een meerjarig contract tot 2028 tekent.

‘Ik heb altijd gezegd dat ik Feyenoord pas zou verlaten als de tijd daarvoor rijp is en de voorwaarden ook goed zouden zijn voor de club’, aldus Kökcü. ‘Ik wilde niets liever dan eerst met deze geweldige club succesvol zijn. Dat dit is gelukt, helpt mij om nu met trots en voldoening afscheid te kunnen nemen. Al die jaren bij Feyenoord heeft me niet alleen gevormd als voetballer, maar ook als mens. Alle mooie herinneringen en lessen neem ik met me mee en ik dank iedereen die daaraan heeft bijgedragen. Van mijn teamgenoten tot alle trainers, de directie, alle andere medewerkers en natuurlijk ook de supporters: ik wens jullie allemaal niets minder dan het beste toe.’

Met het vertrek van Kökcü komt een einde aan een indrukwekkend Rotterdams jongensboek. Een verhaal dat in 2014 begon met een jonge, talentvolle voetballer uit Haarlem die zich meldde bij Feyenoord Academy en bijna tien jaar later eindigde als aanvoerder die vorige maand de kampioensschaal kon tonen aan de uitzinnige Feyenoord-aanhang op de Coolsingel. 

Kökcü maakte in 2018 zijn eerste minuten in de hoofdmacht van Feyenoord en scoorde direct bij zowel zijn officiële debuut (tegen Gemert, 0-4) als bij zijn Eredivisiedebuut (tegen FC Emmen, 1-4). In zijn eerste volledige seizoen dat daarop volgde veroverde de tweebenige middenvelder direct een basisplaats. De nog altijd slechts 19-jarige Kökcü debuteerde vervolgens in september 2020 voor de nationale ploeg van Turkije, waar hij uitgroeide tot vaste waarde en werd geselecteerd voor het Europees kampioenschap van 2021. 

Bij Feyenoord zette Kökcü de stijgende lijn in zijn ontwikkeling de laatste jaren op indrukwekkende wijze voort. Na de komst van hoofdtrainer Arne Slot medio 2021 werd, met Kökçü als een van de drijvende krachten op het middenveld van Feyenoord, de UEFA Europa Conference League-finale bereikt. De daaropvolgende zomer vertrok een groot aantal basisspelers, maar Kökcü bleef en werd zelfs benoemd tot aanvoerder. 

Met Kökcü als captain veroverde Feyenoord afgelopen seizoen niet alleen de 16e landstitel uit de clubhistorie maar bereikte de club ook de kwartfinale van de UEFA Europa League. Week in week uit was de 22-jarige spelverdeler een van de absolute sterkhouders van de ploeg en werd hij alom geprezen om zijn werkethiek en de wijze waarop hij het elftal iedere wedstrijd bij de hand nam. 

Het succes leidde voor Kökcü ook tot de nodige persoonlijke prijzen. Zo werd hij onlangs tot Voetballer van het Jaar gekozen, waardoor hij de Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen. Ook in diverse andere voetbalklassementen werd hij met grote meerderheid gekozen tot meest waardevolle speler van de Eredivisie. 

Bij Benfica wordt Kökcü herenigd met Fredrik Aursnes die vorige jaar de overstap naar Lissabon maakte. Kökcü speelde in totaal 175 officiële wedstrijden voor Feyenoord waarin hij 32 doelpunten maakte en 27 assists gaf. 

Feyenoord wenst Orkun veel succes bij het vervolg van zijn carrière in Lissabon.