Fanshop
Fanshop
AZ-Feyenoord-07.JPG

Grond in Alkmaar vruchtbaar voor Feyenoord

Dankzij de 0-4 overwinning bij AZ verstevigde Feyenoord zondag de koppositie in de Eredivisie. Daarnaast leverde het duel in Alkmaar diverse leuke weetjes op, die we hieronder voor je op een rij hebben gezet.

Evenaring recordzege
De 0-4 overwinning was een evenaring van de grootste uitzege op AZ. Ook in het seizoen 1970-1971 won Feyenoord met vier goals verschil in Alkmaar. Vier dagen na de eerste wedstrijd om de Wereldbeker tegen Estudiantes waren Henk Wery, Ove Kindvall, Coen Moulijn en Joop van Daele de doelpuntenmakers.

Zevende eerste Eredivisiegoal
Jan-Arie van der Heijden was zondag al weer de zevende Feyenoorder die dit seizoen zijn eerste competitiedoelpunt maakte voor Feyenoord. Naast de nieuwe spelers Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis vonden dit seizoen ook Eric Botteghin (PSV-uit), Terence Kongolo (Roda JC-thuis), Renato Tapia (Willem II-uit) en Rick Karsdorp (sc Heerenveen-thuis) voor het eerst namens Feyenoord het net in de Eredivisie.

 

? | @janarievanderheijden maakte zijn allereerste goal voor Feyenoord, en hoe!  #azfey #Feyenoord

Een video die is geplaatst door Feyenoord Rotterdam (@feyenoord.rotterdam) op


Vruchtbare grond
De grond in Alkmaar blijkt vruchtbaar, want naast Van der Heijden weten nog twee spelers hoe het is om je eerste Feyenoord-goal te maken in Alkmaar. Dirk Kuyt deed het op 14 september 2003 (eindstand 2-2), terwijl Tonny Vilhena die primeur beleefde op 25 november 2012 (0-2).

 

@kuyt en @ttdv.10 weten hoe het is om te scoren in Alkmaar... Zij maakten daar ooit hun eerste goal voor #Feyenoord!  #azfey

Een foto die is geplaatst door Feyenoord Rotterdam (@feyenoord.rotterdam) op


Berghuis bekroont basisplaats
Hoe het is om in Alkmaar te scoren, wist Steven Berghuis al langer. De buitenspeler speelde in drie seizoenen bij AZ 74 duels en maakte daarin twintig goals. Op bezoek bij zijn oude club mocht hij voor het eerst sinds 6 november weer eens vanaf de aftrap beginnen en dat goede nieuws bekroonde hij al na elf minuten met een doelpunt.  

 

#Feyenoord vroeg op voorsprong in Alkmaar! @stevenberghuis doet 't tegen zijn oude club!  #azfey

Een foto die is geplaatst door Feyenoord Rotterdam (@feyenoord.rotterdam) op


Jørgensen ‘MVP’
Met twee assists en een doelpunt verstevigde Nicolai Jørgensen zondag zijn positie als meest waardevolle speler van de Eredivisie. Met twaalf goals en zeven assists (evenveel als Jens Toornstra) gaat de Deen voorlopig onbedreigd aan kop van deze ranglijst.

 

Aangever én afmaker vandaag!  @nicolaijorgensen9 #azfey #Feyenoord

Een foto die is geplaatst door Feyenoord Rotterdam (@feyenoord.rotterdam) op


32 uit 16
De uitwedstrijd tegen AZ was voor Feyenoord de zestiende en laatste van het kalenderjaar 2016, dat ook begon met een bezoek aan Alkmaar. In die zestien duels pakte Feyenoord 32 punten: tien zeges, twee remises en vier nederlagen.

Clean sheets
In Alkmaar beëindigde Feyenoord voor de achtste keer in zestien competitieduels de wedstrijd zonder tegentreffer. Vijf van die acht ‘clean sheets’ werden behaald in een uitduel. De laatste uitoverwinning zonder tegengoal dateerde al weer van zondag 2 oktober, toen Willem II met 0-2 werd verslagen. 

 

Clean sheet!  @jones_brad @ericbotteghin #Feyenoord #azfey

Een foto die is geplaatst door Feyenoord Rotterdam (@feyenoord.rotterdam) op