Fanshop
Fanshop
training%20rood

Gele en rode kaarten op maandagtraining

Voor de zeventien spelers die geen interlandverplichtingen hebben stond er maandagochtend een andere training dan gebruikelijk op het programma. De sessie op Varkenoord werd verzorgd door een trainer van het Duitse bedrijf Life Kinetik en stond in het teken van het stimuleren van de hersenen door middel van ongebruikelijke coördinatie-oefeningen en cognitieve en visuele taken. Jordy Clasie, die herstellende is van een voetblessure, maakte de volledige training mee.

De supporters langs de lijn kregen verschillende taferelen te zien die je normaal gesproken niet snel op een voetbalveld verwacht. Zo kregen de spelers instructies via grote rode, gele en groene kaarten en werkten ze oefeningen af met jongleerballen.

Deze trainingsmethode werd eerder al toegepast door onder meer Borussia Dortmund en SC Freiburg, evenals door vele prominente individuele sporters. ‘Voor ons was dit vandaag een kennismaking met deze methode’, vertelde fysieke trainer Jan Kluitenberg na afloop. ‘We zullen ons intern gaan beraden of en zo ja op welke manier we dit soort oefenvormen in onze training gaan verwerken.’

Om die reden werd de training ook gadegeslagen door hoofd jeugdopleiding Damien Hertog en diverse jeugdtrainers, die mogelijk ook ‘braintraining’ in hun programma willen gaan opnemen.

‘Deze training draait om het leggen van verbanden tussen de linker- en de rechterhersenhelft’, zei Kluitenberg. ‘Door die te trainen kun je stappen maken op het gebied van overzicht in het veld, concentratie- en reactievermogen. Voor spelers is dit een andere manier van trainen dan gebruikelijk, maar ze reageerden heel enthousiast op deze clinic.’