Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
somalia

Finale in groepsfase niet nieuw voor Feyenoord

In De Kuip maakt iedereen zich op voor de Europese kraker tegen Fenerbahçe, een wedstrijd die door Giovanni van Bronckhorst al werd bestempeld als een ‘finale’. De strijd om de twee bovenste plaatsen in Groep A komt donderdag tot een climax als Feyenoord, Fenerbahçe en Manchester United gaan uitmaken wie zich plaatsen voor de knock-outfase. In de roemrijke clubhistorie speelde Feyenoord vijfmaal eerder een ‘finale’ in de groepsfase van een Europees toernooi. Dat leverde vrijwel alle keren een gedenkwaardige apotheose op, met wisselend succes.

Boomlange Braziliaan brengt beslissing
Feyenoord – Rosenborg BK, 2 november 1999 (1-0)
Dat veel Feyenoord-supporters zich de naam van ene Somalia herinneren, komt vooral door het doelpunt dat hij maakt op een steenkoude novemberavond in 1999. Thuis tegen Rosenborg BK staat de boomlange Braziliaan net tien minuten in het veld, als hij De Kuip met een vernietigend harde volley laat ontploffen van vreugde. Dankzij de 1-0 overwinning en de nederlaag van Borussia Dortmund bij Boavista eindigt Feyenoord alsnog op de tweede plaats in de poule en verzekert het zich van zes extra wedstrijden in de Champions League.

Heilig vuur ontbreekt in Vélodrome
Olympique Marseille – Feyenoord, 21 maart 2000 (0-0)
Wie vooraf had voorspeld dat Feyenoord op de laatste speeldag van de tweede groepsfase Champions League nog uitzicht heeft op de kwartfinales, zou vermoedelijk voor gek zijn verklaard. Echter zetten even onverwachte als gedenkwaardige zeges op Olympique Marseille (3-0) en Lazio Roma (1-2) de poule compleet op zijn kop. Zo kan het gebeuren dat Feyenoord in Frankrijk strijdt om een plaats bij de beste acht van Europa, al is daar tijdens de wedstrijd weinig van te merken. De ploeg van Leo Beenhakker maakt een uitgebluste indruk, waardoor het toernooi voor Feyenoord uitgaat als een nachtkaars.

Van troosttoernooi tot triomftocht
Feyenoord – Spartak Moskou, 31 oktober 2001 (2-1)
Feyenoord – Spartak Moskou is een rechtstreeks gevecht om de derde plaats in een verder al besliste Champions League-poule, maar op dat moment beseft nog niemand hoe belangrijk het resultaat die avond écht is. Via een zwaarbevochten zege verzekert Feyenoord zich van een vervolg in Europa, maar na het mislukte Champions League-avontuur wordt de UEFA Cup aanvankelijk beschouwt als troosttoernooi. Een half jaar later blijkt de overwinning op de Russen opmaat te zijn geweest naar een grootse triomftocht, die Feyenoord in de vorm van de UEFA Cup-winst een van de grootste successen in de clubgeschiedenis oplevert.

Aftocht na anticlimax
Feyenoord – Newcastle United, 13 november 2002 (2-3)
Een paar maanden na de UEFA Cup-winst dreigt een vroegtijdige Europese aftocht voor Feyenoord. In een nieuwe alles-of-niets-wedstrijd weet de ploeg wat het te doen staat: winnen van Newcastle United. Als een 0-2 achterstand wordt weggepoetst door treffers van Mariano Bombarda en Anthony Lurling lijkt het heel even of Feyenoord die missie op wonderbaarlijke wijze weet te volbrengen, maar de avond eindigt in een enorme anticlimax. De winnende goal valt aan de andere kant, waardoor Feyenoord met lege handen achterblijft. 

Winst zonder waarde
Feyenoord – Wisla Krakow, 13 december 2006 (3-1)
Ook in het seizoen 2006-2007 is De Kuip toneel van een spannende ontknoping in de groepsfase van een Europees toernooi. Waar de afloop aanvankelijk gunstig is voor Feyenoord – het wint van Wisla Krakow en overwintert in de UEFA Cup – is de vreugde uiteindelijk van korte duur. Als gevolg van eerdere ongeregeldheden rondom de uitwedstrijd tegen AS Nancy haalt de UEFA Feyenoord uit het toernooi, waardoor de zege op de Polen haar waarde verliest. De twee topwedstrijden tegen Tottenham Hotspur in de volgende ronde gaan aan Feyenoord voorbij.