Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Feyenoord 1

Feyenoord voor het eerst sinds 2001 weer in Duitsland

Feyenoord is woensdag afgereisd naar Berlijn, voor de uitwedstrijd tegen FC Union Berlin in de groepsfase van de Europa Conference League. Het is voor het eerst in twintig jaar (!) dat er voor Feyenoord een officiële wedstrijd in Duitsland op het programma staat.

FC Union Berlin is Feyenoords eerste Duitse tegenstander sinds Schalke 04 in 2004. Dat betrof destijds alleen een thuisduel in De Kuip, in de groepsfase van de UEFA Cup. Dankzij twee goals van Salomon Kalou bleven de drie punten in Rotterdam-Zuid: 2-1.

December 2001
De laatste keer dat Feyenoord in Duitsland Europees speelde, was in december 2001 tegen SC Freiburg. De ploeg uit het Zwarte Woud was voor Feyenoord de eerste horde in het uiteindelijk zo succesvolle UEFA Cup-seizoen, na een derde plaats in de groepsfase Champions League. Na een 1-0 zege in De Kuip werd het in Freiburg 2-2, mede dankzij de legendarische vrije trap van Pierre van Hooijdonk.

Vijf duels ongeslagen
Eerder dat seizoen streek Feyenoord ook neer in München, voor de uitwedstrijd tegen Bayern München in de Champions League. Sinds de 3-1 nederlaag die daar werd geleden, is Feyenoord in Europees verband ongeslagen in vijf duels met Duitse tegenstanders. Dit dankzij een zege en een gelijkspel tegen SC Freiburg en overwinningen op Borussia Dortmund, Schalke 04 en FC Union Berlin.

Terug naar jaren ‘90
Voor de laatste overwinning van Feyenoord op Duitse bodem moeten we terug naar 1998, toen VfB Stuttgart met 1-3 werd verslagen. Dat is naast de memorabele 3-4 overwinning op Werder Bremen op 3 november 1994 – deze week exact 27 jaar geleden – de enige zege van Feyenoord ooit op Duitse bodem. Daar tegenover staan zes gelijke spelen en zeven verliespartijen.

Laatste uitzege in Luik
Feyenoord wacht sowieso al weer even op een uitoverwinning in een Europees hoofdtoernooi. De laatste dateert van december 2014 bij Standard Luik (0-3). In de laatste vier Europese uitduels in een groepsfase (Maccabi Haifa, Wolfsberger AC, CSKA Moskou en Dinamo Zagreb) wist Feyenoord ook niet tot scoren te komen.

Overwintering
Indien Feyenoord donderdag zegeviert in Berlijn en daarmee de eerste Europese uitzege in veertien duels boekt (voorrondes niet meegerekend), kán dat genoeg zijn voor overwintering in de Europa Conference League. Bij een Rotterdamse zege plus een nederlaag van Slavia Praag thuis tegen Maccabi Haifa is Europees voetbal na de winterstop een feit. Op dit moment staat het team van trainer Arne Slot eerste met zeven punten uit drie wedstrijden.

  • #fcufey