Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
HS29nov_Raats-6800

Feyenoord-supporters leren reanimeren in De Kuip

De Kuip is dinsdag (vandaag) het decor van een grootschalige reanimatietraining. Gedurende de dag leren meer dan duizend Feyenoord-supporters hoe zij moeten reanimeren en een AED moeten bedienen. De reanimatietraining vindt plaats in het kader van de samenwerking tussen Opel, Feyenoord en de Hartstichting.

Dinsdagochtend vroeg meldden de eerste supporters zich in het Maasgebouw, waar ze op de tweede verdieping in verschillende groepen de reanimatietraining volgden. De deelnemers leren tijdens de training hoe ze een hartstilstand herkennen, wat je dan als eerste moet doen, hoe je iemand beademt en borstcompressies geeft, in welk tempo en hoe je een AED aansluit en bedient. Ook ’s middags werden meerdere trainingen gegeven, terwijl ook dinsdagavond nog supporters naar De Kuip komen om te leren reanimeren.

Elke week krijgen zo’n driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie binnen zes minuten kan de overlevingskans verdubbelen. Om in héél Nederland binnen zes minuten tot reanimatie over te kunnen gaan – voordat professionele hulpverleners ter plekke zijn – zijn in totaal 170.000 burgerhulpverleners nodig in het centrale oproepsysteem. Deze personen kunnen niet alleen reanimeren, ze zijn ook direct oproepbaar in het geval dat iemand in de omgeving een hartstilstand krijgt.

Onder de noemer ‘Hand in hand… Voor het leven’ helpen Opel en Feyenoord sinds november 2014 de Hartstichting bij het behalen van dit doel. Daarom leerden eerder al diverse BN’ers en de Feyenoord-selectie reanimeren, werd de hartslag van het legioen gemeten tijdens Feyenoord – Ajax in november 2015 en stond de benefietwedstrijd tussen Feyenoord en Sparta in maart 2016 in het teken van de Hartstichting.

Inmiddels hebben al ruim 150.000 burgerhulpverleners zich aangemeld bij het oproepsysteem. Met de reanimatietrainingen van dinsdag wordt een belangrijke volgende stap gezet richting de 170.000 burgerhulpverleners. Wil jij ook leren reanimeren? Klik dan hier. Kun je al reanimeren? Meld je dan aan als burgerhulpverlener op opel.nl/voorhetleven.

Oproep
Ben jij Feyenoord-supporter, burgerhulpverlener en recentelijk in actie gekomen na een bericht van het oproepsysteem? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar [email protected]. Vermeld daarin je voor- en achternaam en beschrijf kort jouw ‘hartverhaal’. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!