Heer-fey-19

Feyenoord en Kuyt slechten mijlpalen tegen Heerenveen

De eerste helft die Feyenoord zondag speelde op bezoek bij sc Heerenveen gaat de recordboeken in. Feyenoord had in het Abe Lenstra Stadion slechts 39 minuten nodig om vijf keer te scoren. Alleen Vitesse kwam ooit sneller op een 5-0 voorsprong in de Eredivisie, namelijk op 1 november 1996, zo blijkt uit cijfers van Infostrada.

Drie van de vijf doelpunten van Feyenoord kwamen op naam van Dirk Kuyt. De aanvoerder maakte daarmee zijn eerste hattrick voor de club sinds zijn rentree aan het begin van dit seizoen. De aanvaller slechtte met zijn drie doelpunten bovendien meerdere mijlpalen. Kuyt (7 doelpunten) stoomde op tot de gedeelde tweede plaats op de lijst van topscorers in de Eredivisie en evenaarde met zijn 129ste Eredivisie-doelpunt Feyenoord-icoon Ove Kindvall op de ranglijst van topscorers aller tijden. Voor Kuyt was zijn derde goal tegen Heerenveen zijn 78ste in dienst van Feyenoord in de Eredivisie, waarmee hij Coen Moulijn evenaart op de lijst van Feyenoord-topscorers aller tijden. Ze delen nu de zesde plaats.

‘Een hattrick stond al even op de planning’, glimlachte Kuyt na afloop van de wedstrijd in Heerenveen. ‘De eerste helft van vandaag was een van de beste van ons van dit seizoen. De tweede helft konden we dat helaas niet doorzetten, maar dat mag de pret niet drukken. Je ziet dat de ploeg steeds meer vertrouwen krijgt.’

‘Natuurlijk hadden we graag meer doelpunten willen maken en dat gold ook voor mezelf’, vervolgde Kuyt. ‘Dat hebben we in de rust ook tegen elkaar gezegd, alleen bleek dat in praktijk moeilijker gedaan dan gezegd. Je zag vandaag wat er gebeurt als we ons tempo loslaten. Toch tellen vooral de drie punten.’