Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
Feyenoord Academy

Feyenoord en AS Roma hand in hand de wijken van Tirana in

Op het veld strijden AS Roma en Feyenoord aanstaande woensdag in Tirana op het scherpst van de snede om de Conference League te winnen. Daarbuiten trekken de clubs juist samen op. Vanaf vandaag bezoeken ze scholen en maatschappelijke organisaties om de kinderen in de Albanese hoofdstad niet alleen voetbaltrainingen te geven, maar ook een blijvende herinnering aan het bezoek van de twee clubs.

Het besluit om de handen ineen te slaan was snel genomen. ‘Toen duidelijk werd dat we door waren naar de finale in Tirana, hebben we meteen contact gezocht met AS Roma om een mooi plan te maken,’ aldus Ton Strooband, manager Maatschappelijke Zaken van Feyenoord. Beide voetbalclubs hebben al jaren sociaal-maatschappelijke programma’s om de levens van de inwoners van hun eigen stad te veranderen op het gebied van sport, onderwijs en werk. Om dat ook in Tirana te doen, was vanzelfsprekend.

Meer dan voetbal
‘Tirana zal voor altijd onderdeel van de geschiedenis van Feyenoord zijn. We willen daarom proberen iets achter te laten, zodat de lokale bevolking straks met een positief gevoel terugkijkt op ons en ons verblijf in hun stad,’ legt Strooband uit. ‘De kennismaking met de vertegenwoordigers van AS Roma en Feyenoord is voor die kinderen een ervaring die ze voor altijd zullen koesteren. Bovendien is het goed dat zij ervaren dat voetbalclubs tegenwoordig meer zijn en doen, dan alleen de wedstrijden spelen die zij op de televisie zien. En dat clubs op het veld elkaars tegenstander zijn, maar buiten de lijnen partners.’

‘We zijn zeer verheugd dat we samen met Feyenoord een reeks duurzaamheidsinitiatieven kunnen starten binnen gemeenschappen in Tirana,’ vult Pietro Berardi, directeur van AS Roma aan. ‘Sommige van deze activiteiten zijn goed ingeburgerd in de stad Rome en we vinden het fijn dat we onze erfenis kunnen overbrengen naar de stad waar de finale van de UEFA Europa Conference League wordt gehouden.’

Samen sterk
Het is niet de eerste keer dat Feyenoord activiteiten organiseert rondom Europese wedstrijden. Zo regelde de club eerder al stafuitwisselingen met o.a. Manchester United, Rangers FC en Hapoel Beer Sheeva. ‘We kunnen dit natuurlijk niet alleen. De UEFA, de UEFA Foundation, lokale autoriteiten, de burgemeester, de ambassades van zowel Italië en Nederland en andere organisaties helpen ons om dit mogelijk te maken. Samen maken we er voor die kinderen onvergetelijke dagen van,’ besluit Strooband.