de%20vrij-ned%20elftal

Doelpunt De Vrij bij sensationele zege Oranje op WK

Het Nederlands elftal heeft vrijdag een droomstart beleefd van het WK in Brazilië. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal was met maar liefst 1-5 te sterk voor wereldkampioen Spanje. Stefan de Vrij was een van de doelpuntenmakers van Oranje. De verdediger zorgde in de tweede helft met een kopbal uit een vrije trap voor het derde Nederlandse doelpunt. Naast De Vrij, die een kwartier voor tijd werd gewisseld, kwamen ook Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi in actie. Zij speelden de volledige wedstrijd.

Het duel was aanvankelijk nog ongelukkig begonnen voor De Vrij, die halverwege de eerste helft een strafschop veroorzaakte na een vermeende overtreding op Diego Costa. Xabi Alonso zette de Spanjaarden vervolgens vanaf elf meter op voorsprong. Dat Oranje nog voor rust op gelijke hoogte kwam, was te danken aan Robin van Persie. De aanvoerder en oud-Feyenoorder kopte de bal op slag van rust op fabelachtige wijze achter doelman Iker Casillas.

De prachtige goal van Van Persie bleek voor Oranje de opmaat voor een ijzersterke tweede helft, waarin de ploeg de regerend wereldkampioen op een geweldig pak slaag trakteerde. Nadat Arjen Robben voor de 1-2 had gezorgd en De Vrij de voorsprong had vergroot, liep de ploeg in de slotfase uit naar een sensationeel grote overwinning. Door een fout van de Spaanse doelman af te straffen tekende Van Persie voor zijn tweede van de avond, waarna ook Robben zijn tweede doelpunt maakte en daarmee de eindstand op 1-5 bepaalde.

Het Nederlands elftal speelt woensdag 18 juni aanstaande de tweede wedstrijd van de groepsfase op het WK. In dat duel is Australië de tegenstander.