Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
fey-vites-5

De tegenstander: wisselvallig Vitesse jaagt op plaats drie

Vitesse is een van de vele clubs die jagen op de nummer drie van de Eredivisie: Feyenoord. De Arnhemmers presteren na de winterstop wisselvallig en hadden na een mindere serie afgelopen zondag eindelijk weer eens reden om te lachen. Dankzij een late uitoverwinning bij Roda JC (1-2) staat de ploeg op de zesde plaats, op drie punten van Feyenoord.

De gevierde man aan Arnhemse zijde was zondag Yuning Zhang. De 19-jarige Chinees had slechts twee minuten nodig om als invaller het duel met Roda te beslissen. In blessuretijd kopte hij van dichtbij een voorzet van Guram Kashia binnen, waarmee hij zich niet alleen kroonde tot matchwinner, maar ook tot de eerste Chinese doelpuntenmaker ooit in de Eredivisie.

Met zijn goal zorgde Zhang voor vreugde in het Arnhemse kamp, waar na de winterstop vooral chagrijn te bespeuren was. De resultaten zijn in 2016 namelijk nogal wisselvallig; uit negen wedstrijden werden twaalf punten behaald. Opvallend daarbij is dat Vitesse vooral tegen clubs uit de onderste regionen van de ranglijst punten liet liggen. Zo wisten de geel-zwarten thuis niet te winnen van Excelsior (0-0) en Willem II (0-1) en werd er op bezoek bij hekkensluiter De Graafschap met 2-2 gelijkgespeeld.

De ploeg staat sinds de winterstop onder leiding van oud-Feyenoorder Rob Maas, de man die van assistent tot hoofdcoach promoveerde nadat Peter Bosz in januari verkaste naar Maccabi Tel Aviv. Ook de assistent van Maas is een man met een Feyenoord-verleden: Jon Dahl Tomasson. Deze week werd bekend dat de Deen na dit seizoen vertrekt uit Arnhem, omdat hij assistent-bondscoach van Denemarken wordt.

Tomasson liet bij de bekendmaking van die overstap optekenen dat hij met zijn huidige club het seizoen goed wil afmaken. Net als vorig seizoen hoopt Vitesse Europees voetbal te behalen, het liefst via de derde plaats. De kansen daarop hebben de Arnhemmers voor een groot deel in eigen hand, want ze treffen in de rest van het seizoen nog een aantal concurrenten, waaronder N.E.C., Heracles Almelo en FC Utrecht. Maar wil Vitesse echt meedoen om plaats drie, dan zal het zondag moeten winnen van Feyenoord, de ploeg waarvan eerder dit seizoen in De Kuip met 2-0 werd verloren.