Fanshop
Fanshop

De tegenstander: Willem II weet wat winnen is in De Kuip

Willem II was misschien wel dé verrassing van de voorbije Eredivisiejaargang. Als nieuwkomer vanuit de Jupiler League werd de Tilburgse club aanvankelijk gerekend tot een van de voornaamste degradatiekandidaten, maar in plaats daarvan bleek de ploeg goed genoeg voor het linkerrijtje. De negende plaats was uiteindelijk het eindstation en met vijf punten méér was zelfs plaatsing voor de play-offs om een Europees ticket een feit geweest.

De verwachtingen rondom Willem II mogen door die uitstekende prestatie dan zijn toegenomen, de clubleiding zelf blijft met beide benen op de grond en predikt vooral realisme. Zo stelde Jurgen Streppel dat ‘Willem II weer opnieuw moet beginnen’. Met die uitspraak doelde de hoofdcoach vooral op het verlies van zijn volledige voorhoede van vorig seizoen. Topscorer Samuel Armenteros was niet te behouden, terwijl Terell Ondaan en Bruno Andrade door blessures lange tijd niet inzetbaar zijn. Met Mitchell Dijks en Ali Messaoud vertrokken deze zomer nog twee vaste krachten.

Hoewel Willem II er met onder andere Slowaaks international Adam Nemec en vier huurlingen van Ajax (waaronder Richairo Zivkovic en Lucas Andersen) de nodige kwaliteit voor terugkreeg, richt de club zich dit seizoen in eerste instantie op handhaving. Een belangrijke rol is daarbij toebedeeld aan Kostas Lamprou. De 23-jarige sluitpost vond in Brabant de door hem zo gewenste vaste stek onder de lat en sleepte dankzij een prima debuutjaar een meerjarig contract in de wacht.

Voor Lamprou wacht zondag een warm weerzien met vele oude bekenden in De Kuip, het stadion dat als (reserve)keeper van Feyenoord jarenlang zijn thuisbasis was. Veel van zijn ploeggenoten koesteren vooral de warme herinnering aan de editie van Feyenoord – Willem II van vorig seizoen, waar met een verrassende 1-2 overwinning de basis werd gelegd voor het meer dan geslaagde voetbaljaar. Opvallend: ook toen kende Willem II een moeizame start (drie punten uit vier duels, dit seizoen staat de teller op twee punten) en ook toen was het duel in De Kuip onderdeel van de vijfde speelronde van de competitie…