Fanshop
Fanshop
_DHS6409

De tegenstander: voor FC Twente telt alleen overleven

FC Twente is zondag de tegenstander van Feyenoord tijdens de eerste thuiswedstrijd in de competitie. Waar de Tukkers zich enkele seizoenen geleden nog mengden in de strijd om de bovenste plaatsen in de Eredivisie, is anno 2016 alles anders in Enschede. Nadat de club deze zomer ternauwernood haar licentie voor het spelen van betaald voetbal behield en een faillissement afwendde, ligt een loodzwaar seizoen in het verschiet waarin handhaving het voornaamste doel is.

Valse start
Na een roerige zomer begon Twente vorige week vol goede moed aan een nieuw seizoen Eredivisie. Dat goede gevoel was echter snel verdwenen, want tegen Excelsior keek de ploeg van trainer René Hake na een uur tegen een 0-2 achterstand aan. Jari Oosterwijk kon met zijn treffer in de slotfase niet voorkomen dat de Rotterdammers met een overwinning De Grolsch Veste verlieten, waarmee Twente een valse start van het seizoen beleefde.

Vertrek Ziyech
Dat Hakim Ziyech bij de eerste wedstrijd van het seizoen nog het Twente-shirt zou dragen, hadden weinig voetbalkenners verwacht. De Marokkaanse spelmaker was vorig seizoen met zeventien goals en tien assists de meest waardevolle speler van de Tukkers, maar van een transfer kwam het tot nu toe niet. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat Ziyech vertrekt uit Enschede.

Creatief
Een aantal andere belangrijke spelers vertrok deze zomer al wel bij Twente. Zo verkaste Chileens international Felipe Gutierrez naar Real Betis en verhuisde oud-Feyenoorder Jerson Cabral naar het Franse SC Bastia. Gezien de financiële problemen kon Twente niet veel uitgeven op de transfermarkt. De club moest creatief zijn en huurde onder meer de jongelingen Yaw Yeboah en Enes Ünal van Manchester City. Daardoor is de ploeg van Hake dit seizoen nog jonger en meer onervaren dan vorig seizoen. 

Oud-Feyenoorders
Bij beide ploegen zijn zondag spelers actief die voor de tegenstander hebben gespeeld. Zo hebben Feyenoord-spelers Karim El Ahmadi, Eljero Elia, Renato Tapia en Steven Berghuis een Twente-verleden. Bij de Tukkers staat Kamohelo Mokotjo onder contract, die tussen 2010 en 2013 35 wedstrijden voor Feyenoord speelde. Kyle Ebecilio genoot een deel van zijn jeugdopleiding op Varkenoord. De 22-jarige middenvelder hervatte woensdag de training bij Twente, nadat hij in de voorbereiding een spierblessure opliep.