Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
psv-fey-24

De tegenstander: seizoen PSV pas geslaagd bij kampioenschap

PSV heeft zich tijdens de winterstop op Malta voorbereid op de tweede seizoenshelft. De regerend landskampioen strijdt halverwege het seizoen nog op drie fronten. Zowel in de Eredivisie als in de Champions League en de KNVB beker doen de Eindhovenaren nog volop mee.

PSV heeft dus voldoende om naar uit te kijken de komende maanden. In de Champions League wacht een dubbele confrontatie met Atlético Madrid, terwijl in de beker een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht voor de deur staat. Maar eerst richt de ploeg van trainer Phillip Cocu zich op de vaderlandse competitie, waarin het momenteel de tweede plaats bezet met een achterstand van drie punten op koploper Ajax en een voorsprong van twee punten op Feyenoord.

Kampioen

Cocu laat er geen misverstand over bestaan: zijn prioriteit ligt bij de Eredivisie. ‘Het seizoen is pas geslaagd als we kampioen zijn. Dat is ons doel, en bij de andere prijzen het maximale eruit halen. We hebben geproefd aan de Champions League en we moeten er alles aan doen om dat weer te halen’, zo vertelde hij deze week op de website van PSV.

De kracht van De Kuip. Daar werd in het Eindhovense trainingskamp op Malta vorige week over gesproken. PSV verloor de afgelopen vijf jaar in Rotterdam en de Eindhovenaren is er veel aan gelegen om daar niet nog een jaar aan toe te voegen. Vertrouwen kan de ploeg putten uit de eerdere topwedstrijden die het dit seizoen speelde. Zo versloeg PSV Ajax in de Amsterdam Arena (1-2), werden de drie thuiswedstrijden in de Champions League gewonnen en moest ook Feyenoord er eerder in Eindhoven aan geloven.

Steunpilaren

Een van de steunpilaren van het team is aanvoerder Luuk de Jong, die met 14 goals topscorer is in de Eredivisie, op de voet gevolgd door Dirk Kuyt (13 doelpunten). De spits is echter lang niet de enige trefzeker speler uit de selectie; ook Gaston Pereiro, Davy Pröpper en Jurgen Locadia vinden regelmatig het net. Maxime Lestienne is koning van de assist in Eindhoven. Hoewel hij vanwege persoonlijke omstandigheden lang niet alle wedstrijden speelde, voert hij met vijf beslissende voorzetten de ranglijst aan.

Een belangrijke rol wordt door de kenners ook toegedicht aan Andrés Guardado. Met de 29-jarige Mexicaan heeft PSV een internationaal gelouterde speler op het middenveld lopen. Guardado, tevens tweede aanvoerder in Eindhoven, wordt vaak gezien als het corrigerend vermogen van de regerend landskampioen, maar zijn passingcijfers vertellen ook een ander verhaal. Liefst 85 procent van de passes van Guardado komt aan, waarbij de middenvelder in 63 procent van de gevallen ook nog voor de oplossing vooruit kiest.