Fanshop
Fanshop
Heer-fey-35

De tegenstander: Heerenveen verrassing van de Eredivisie

Net als Feyenoord plaatste sc Heerenveen zich deze week voor de achtste finales van de KNVB Beker. Ook in de Eredivisie presteren de Friezen goed. De ploeg van trainer Jurgen Streppel heeft zich brutaal tussen de traditionele top drie genesteld en is daarmee tot nu toe de verrassing van het seizoen.

Laatste seizoen
Als laatste voegde Heerenveen zich donderdagavond bij de laatste zestien van het bekertoernooi. De noorderlingen wonnen met 1-2 bij FC Eindhoven, dat tot het einde bleef vechten voor de gelijkmaker maar Heerenveen nooit echt in de problemen kon brengen.

Smaakmaker
Desondanks achtte Streppel het nodig om in de slotfase Sam Larsson binnen de lijnen te brengen. De Zweed kreeg aanvankelijk rust, wellicht met het oog op het duel van zondag in De Kuip. Larsson is namelijk niet alleen een van de smaakmakers van dit seizoen, hij is met vijf goals ook medetopscorer. De andere flankaanvaller, Arber Zeneli, maakte er ook al vijf, terwijl spits Reza Ghoochannejhad al vier keer trefzeker was.

Leider
Een andere opvallende en belangrijke speler in het spel van Heerenveen is Stijn Schaars. De 32-jarige middenvelder is als aanvoerder de motor op het middenveld en de leider van de ploeg. Zijn goede spel werd deze week beloond met een uitverkiezing in de voorselectie van het Nederlands elftal. Zijn laatste interland speelde Schaars twee jaar geleden.

Sterk op vreemde bodem
Mede dankzij het goede spel van Schaars en de aanvallers is Heerenveen dit seizoen nauwelijks te kloppen, ook niet in uitwedstrijden. Sinds 20 augustus (2-1 verlies bij N.E.C.) heeft de ploeg niet meer verloren. Opvallend is dat de laatste drie uitduels (Roda JC Kerkrade, ADO Den Haag en FC Groningen) afgetekend met 0-3 werden gewonnen.