Fanshop
Fanshop
IMG_6455

De tegenstander: AZ vol energie na Europese stunt

Het contrast kon bijna niet groter. Waar De Kuip donderdagavond toneel was van een wedstrijd om snel te vergeten, zette AZ op hetzelfde moment het eigen AFAS Stadion op zijn kop. De ploeg van trainer John van den Brom versloeg Zenit St. Petersburg en schaarde zich zo – in tegenstelling tot Feyenoord – bij de laatste 32 clubs in de Europa League. Ook de manier waarop dat gebeurde oogstte veel lof, terwijl Van den Brom de prestatie van zijn mannen omschreef als ‘promotie voor het Nederlandse voetbal’.

Het succes van AZ over de landsgrenzen staat niet op zichzelf. Dankzij de zege op de Russische miljoenformatie overwinteren de Alkmaarders voor de vierde keer in tien jaar tijd in de Europa League. Zowel in 2007 (toen nog UEFA Cup), 2012 en 2014 was de kwartfinale het eindstation voor AZ, dat na de loting van aanstaande maandag weet welke club het in februari 2017 treft.

Zo heeft AZ iets om naar uit te kijken in het nieuwe jaar, maar is het eerst zaak om het huidige kalenderjaar op goede wijze af te sluiten. Bijvoorbeeld door aanstaande woensdag ook in het nationale bekertoernooi de volgende ronde te bereiken, als de ploeg het in eigen huis opneemt tegen de amateurs van A.S.W.H.

Toch zullen ook de laatste twee competitiewedstrijden van 2016 deels bepalen hoe eenieder met een AZ-hart de feestdagen in gaat. Hoewel de subtopper keurig vijfde staat in de Eredivisie en pas twee keer verloor, zijn de resultaten toch enigszins wisselvallig te noemen. Zo werden met gelijke spelen tegen Go Ahead Eagles, Roda JC Kerkrade en Excelsior (vorig weekend, 3-3) veel punten gemorst in duels met ploegen uit het rechterrijtje.

Desondanks leeft AZ vol vertrouwen toe naar de wedstrijd tegen Feyenoord van zondag, wat los van de prestatie van donderdag ook te danken is aan de productiviteit van de afgelopen weken. ‘We hebben elf goals gemaakt in de laatste drie wedstrijden’, laat Van den Brom optekenen op de clubwebsite. ‘Dat zegt wel iets. Het gaat steeds beter lopen bij ons.’