Fanshop
Fanshop
Feyenoord-ADO%20Den%20Haag-09

De tegenstander: Alarmfase 1 voor ADO Den Haag

Alfons Groenendijk, de nieuwe trainer van ADO Den Haag, had afgelopen weekend een vergrootglas nodig om nog wat lichtpuntjes te vinden na de 3-1 nederlaag die werd geleden op bezoek bij Go Ahead Eagles. De opvolger van Zeljko Petrovic zag bij zijn debuut als ADO-trainer in Deventer een elftal zonder zelfvertrouwen, dat voor de vijfde keer op rij zonder punten bleef en de speelronde afsloot als hekkensluiter in de Eredivisie.

Het lijkt ADO Den Haag vooral te ontbreken aan rust en vertrouwen, waardoor spelers maar zelden hun niveau halen. Typerend in dat opzicht was het optreden van de Haagse cultheld Tom Beugelsdijk tegen Go Ahead Eagles. De centrale verdediger ging in de Adelaarshorst een paar keer opzichtig in de fout en sprak na afloop van de slechtste wedstrijd uit zijn carrière.

Voor Groenendijk werd daarmee andermaal duidelijk dat het een loodzware klus wordt om zijn ploeg te behouden voor de Eredivisie. ADO heeft de komende periode de punten keihard nodig om de rode lantaarn in de Eredivisie kwijt te raken, maar heeft op basis van de recente resultaten weinig reden om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. De ploeg begon het seizoen nog met drie overwinningen op rij, maar sindsdien werden alleen Willem II en Sparta Rotterdam nog verslagen. Van de laatste tien competitiewedstrijden werden er liefst negen verloren.

Van een gedeelde koppositie aan het begin van dit voetbaljaar zakte ADO Den Haag op die manier steeds verder weg, wat trainer Petrovic uiteindelijk de kop koste. Opvolger Groenendijk liet bij zijn aanstelling weten dat hij in eerste instantie de rust en het vertrouwen wil laten terugkeren bij ADO, een karwei dat nog eens wordt bemoeilijkt door gerommel aan de top. In januari stonden directie en grootaandeelhouder United Vansen nog tegenover elkaar in de rechtszaal, als voorlopig slotstuk van een langdurige soap met eigenaar Wang Hui in de hoofdrol.

Voor de wedstrijd van zondag tegen Feyenoord komt daar nog eens bij dat Groenendijk geen beroep kan doel op keeper Ernestas Setkus, die tegen Go Ahead Eagles rood kreeg en daardoor geschorst is. Daar tegenover staat de waarschijnlijke terugkeer van Mike Havenaar, die de afgelopen maanden niet in actie kwam vanwege een virusinfectie. Wellicht dat Groenendijk voor zondag zijn hoop heeft gevestigd op de boomlange aanvaller, die vorig seizoen nog goed was voor zestien doelpunten in een groen-geel van ADO.