Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

De tegenstander: Ajax met vertrouwen richting Klassieker

Trainer Frank de Boer sprak na de 1-3 overwinning van zijn ploeg afgelopen zondag op bezoek bij Vitesse van de beste wedstrijd die Ajax dit seizoen gespeeld had. Daarin kwamen de Amsterdammers weliswaar eerst op achterstand, maar het elftal toonde veerkracht en knokte zich terug dankzij drie doelpunten in minder dan twintig minuten tijd.

Daarmee revancheerde Ajax zich voor de 1-0 nederlaag die drie dagen eerder was geleden in de Europa League tegen Fenerbahçe. Hoewel beide ploegen lange tijd gelijk opgingen, trok de club van oud-Feyenoorder Robin van Persie aan het langste eind door een doelpunt in de slotfase.

Ajax gaf daarmee een vervolg aan een wisselvallige reeks in Europa. Nadat de ploeg in de voorronde van de Champions League werd uitgeschakeld tegen Rapid Wien, plaatste Ajax zich met de hakken over de sloot voor de groepsfase van de Europa League. Daarin leverden de eerste drie wedstrijden slechts twee punten op.

Het contrast met de resultaten in de competitie is groot. Evenals Feyenoord wist Ajax acht van de eerste tien competitiewedstrijden te winnen. Omdat de Amsterdammers een beter doelsaldo hebben, staan zij momenteel aan kop in de Eredivisie. Niet alleen Feyenoord, maar ook Ajax leeft daardoor met vertrouwen toe naar de wedstrijd van woensdag. ‘We willen om alle prijzen mee blijven doen, dus we moeten winnen’, zei De Boer in aanloop naar de Klassieker.

De trainer kan daarin geen beroep doen op aanvoerder Davy Klaassen. De middenvelder viel afgelopen zondag geblesseerde uit in de wedstrijd tegen Vitesse. Daar tegenover staat dat Anwar El Ghazi, Arek Milik en Thulani Serero mogelijk wel weer inzetbaar zijn tegen Feyenoord. De Boer zal met name hopen op een terugkeer van El Ghazi, die tegen Vitesse ontbrak vanwege ziekte. Het in Barendrecht geboren talent (20 jaar) scoorde in de eerste negen competitiewedstrijden acht keer en hoeft daarmee op de topscorerslijst alleen Dirk Kuyt voor zich te dulden.

Anwar El Ghazi
(voorzetten en veldschoten: per wedstrijd)