Fanshop Tickets
Fanshop Tickets
De Club

Christian Gyan (43) overleden

Feyenoord heeft met grote droefenis kennisgenomen van het overlijden van Christian Gyan. De voormalig verdediger van de club kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen en overleed woensdag op 43-jarige leeftijd.

Christian Gyan stond tien jaar onder contract in De Kuip en veroverde in die tijd vele harten van het legioen. De kleine Ghanees was met het winnen van een landstitel (1999), de UEFA Cup (2002) en de Johan Cruijff Schaal niet alleen uiterst succesvol in zijn Feyenoord-periode; hij groeide bovendien uit tot een cultheld en enorme publiekslieveling.

Iets wat Gyan onmogelijk kon voorspellen toen hij op pas zeventienjarige leeftijd vanuit zijn geboorteland de stap maakte naar Nederland. Dat deed hij in 1996 samen met landgenoot Patrick Allotey, die in 2007 overleed en slechts 28 jaar oud mocht worden. Gyan werd eerst verhuurd aan Excelsior, waarna in het seizoen 1997-1998 zijn Feyenoord-avontuur echt begon onder toenmalig coach Leo Beenhakker.

Absoluut hoogtepunt voor Gyan bij Feyenoord was de UEFA Cup-winst in 2002. De kleine verdediger had een basisplaats in de finale tegen Borussia Dortmund en ging in die wedstrijd onverschrokken de duels aan met onder meer de boomlange Jan Koller, van wie hij zelfs enkele kopduels wist te winnen.

Een ander beeld dat onlosmakelijk verbonden is aan de UEFA Cup-finale is dat van een biddende Gyan, enkele minuten voor de aftrap. De zwaar gelovige Ghanees, die onder zijn wedstrijdshirt ook een shirt droeg met teksten over God, riep op het veld met zijn armen wijd en ogen dicht onverstoorbaar de hulp in van bovenaf.

Niet zelden schalde het ‘Christian Gyan olé olé’ van de tribunes in De Kuip, soms zelfs minutenlang en vrijwel altijd met als gevolg dat de Ghanees zijn tanden bloot lachte. De back had zelf wel een vermoeden waar zijn populariteit bij het legioen vandaan kwam. ‘Misschien komt het omdat ik een speler ben die altijd hard werkt. Daar houden de supporters van,’ sprak hij ooit.

Dat Gyan een heldenstatus verwierf en ook na zijn spelerscarrière niet werd vergeten in Rotterdam, bleek wel nadat in het boek ‘King’ van Michel van Egmond over Gyan bekend werd dat het levensgeluk van de publiekslieveling op verschillende manieren werd bedreigd. Daarop besloot een aantal Feyenoord-supporters een inzamelingsactie op te zetten. Ook Feyenoord zelf steunde dit initiatief, door haar deel van de opbrengsten van de verkoop van het boek in zijn geheel af te staan aan Gyan.

De Ghanees, die na zijn tijd als voetballer ook aan de slag ging in de Rotterdamse haven, kreeg voorafgaand aan de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen NAC Breda in september 2017 een cheque overhandigd met een bedrag van 35.500 euro. Vanaf het veld zag hij tevens hoe vanaf de tribune aan de noordzijde een groot spandoek werd onthuld, met hierop een beeltenis van zichzelf en de treffende tekst ‘Eens een Feijenoorder, altijd een Feijenoorder’.

Dat het overlijden van Gyan ook bij supporters veel losmaakt, is te zien aan de vele reacties die na het droevige nieuws van vandaag zijn gedeeld op social media. Feyenoord verliest met Gyan een oud-speler met een echt Feyenoord-hart, een lieveling van het legioen en bovenal een fantastisch mens.

De club wenst alle nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Supporters die hun medeleven willen betuigen, kunnen op deze pagina digitaal een bericht achterlaten.