Fanshop
Fanshop
IMG_1034

‘Celtic-beer’ naar Feyenoord Museum

De befaamde knuffelbeer in de clubkleuren van Celtic, die na de winst van de Europa Cup in 1970 tegen de Schotse topclub door de spelers van Feyenoord een ereplaats toebedeeld kreeg in de beker, is vanaf deze week te bewonderen in het Feyenoord Museum. De 'Celtic-beer' werd na de finale van de Europa Cup van 1970 in Rome aan de vrouw van voormalig voorzitter Guus Couwenberg geschonken door een teleurgestelde Celtic-fan.

Na de  winst van de Europa Cup in 1970 tegen de Schotse topclub Celtic hebben de spelers van Feyenoord de beer een ereplaats in de beker toebedeeld bij de diverse huldigingen. Daardoor is de beer op vele foto’s uit die tijd met feestvierende Feyenoorders te zien.

Op die foto’s uit 1970 is alleen het hoofd van de beer te zien. De beer blijkt geheel groen-wit gestreept en op een been is het rugnummer 7 gebreid. Dit nummer verwijst naar de legendarische Celtic-speler Jimmy Johnstone, bijgenaamd ‘de vlo’,die ook in actie kwam tijdens de finale van 1970.

De Celtic-beer is de afgelopen 45 jaar bij een familielid van Guus Couwenberg bewaard, maar is nu weer terug op de plek waar die ook in 1970 enige tijd verbleef, namelijk in de door Feyenoord veroverde Europa Cup. De beer is in bruikleen gegeven aan het museum door de familie van de in 2000 overleden Guus Couwenberg, die voorzitter was van Feyenoord ten tijde van de winst van de cup.

Op 6 mei aanstaande is het precies 45 jaar geleden dat Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup won. Feyenoord zal op unieke wijze stilstaan bij deze mijlpaal. De Europa Cup met daarin de Celtic-beer is al vanaf deze week te bewonderen in het Feyenoord Museum. Kijk voor openingstijden en informatie over rondleidingen op www.feyenoord.nl/het-stadion/rondleidingen.