AGRESSIEF REAL MADRID SCHAKELT FEYENOORD UIT

Feyenoord en Real Madrid leken lang de beste ploegen op het toernooi. Toen Real Madrid eerder vandaag verloor van América, werd het toernooi al beroofd van zijn droomfinale. Dat de ploegen elkaar in de kruisfinale al ontmoetten was jammer, maar de manier waarop de wedstrijd uiteindelijk eindigde was de Kuipclub onwaardig.
Scheidsrechter Van der Pas mag zich dat voor een groot deel aanrekenen. Zijn warrige en inconsequente leiding zorgde voor een nare sfeer op het veld die uitmuntte in een vechtpartij. Toen de stofwolken eenmaal opgetrokken waren, bleek Real Madrid aan het langste eind te hebben getrokken (1-2). In tegenstelling tot eerdere wedstrijden trok Feyenoord in dekruisfinale vanaf het eerste fluitsignaal fel van leer. Binnen de minuut hadden de Rotterdammers een uitgelezen kans, maar de hoekschop van Jason Oost was net iets te scherp voor de aanstormende Shelton Martis. Daarna kregen beide ploegen verschillende kansen, zonder echt levensgevaarlijk te worden. Dat werd het wel in de tiende minuut toen rechtsback Rory de Groot zich bij een terugspeelbal verslikte in Valdo. De Braziliaanse spits van Real zocht en vond daarop het contact met doelman Varkevisser en stortte ter aarde. Scheidsrechter Van der Pas gaf Varkevisser geel en beloonde Valdo met een penalty. Met zijn vijfde goal van het toernooi zette hij Madrid vervolgens op voorsprong. Feyenoord leek de wedstrijd tegen Celta nog in de benen te hebben en werd in de fase na de openingstreffer overlopen. Toen Diego Leon in de 18e minuut Valdo nog maar eens op avontuur stuurde en de spits op zijn beurt Olivar bediende, leek de strijd gestreden. De nummer 9 van Real drukte af en Feyenoord stond 2-0 achter. De Kuipploeg had het moeilijk en Gill Swerts vond zichzelf vrijwel alleen terug op het door Madrid beheerste middenveld. De Belg deed wat hij kon, maar kreeg te weinig steun van zijn medespelers. Vlak voor rust kwam Feyenoord onverwacht toch nog 2-1. Jason Oost zette een aanval op en via Richal Leitoe en – zoals zo vaak – Dick Tijdeman belandde de bal bij de tot dat moment te passieve Robin van Persie. Die aarzelde geen seconde en volleerde Feyenoord terug in de wedstrijd. Daarmee leek een basis gelegd voor een mooie en spannende tweede helft, maar de realiteit zou helaas heel anders zijn. Real Madrid blonk in de tweede helft namelijk uit in smerige overtredingen die stuk voor stuk niet of te licht bestraft werden door scheidsrechter Van der Pas. Pas toen het al te laat was, begon de scheids met gele kaarten te strooien. Dick Tijdeman viel ten prooi aan een Spaans scheermes en Feyenoord toonde zich geïntimideerd. Ook de laatste lijn verdween uit het spel van de Rotterdammers. De ploeg zocht het vooral in diepe en bij voorbaat kansloze ballen. Robin van Persie bleek in die fase niet het type vedette dat zijn ploeg op sleeptouw neemt. Waarschijnlijk uit vrees voor zijn gestel onttrok de flegmatieke spits zich uit het strijdgewoel in de Spaanse zestien meter. In blessuretijd sloeg nogmaals - en nu definitief - de vlam in de pan. Zelfs Cor Varkevisser trok mee ten strijde, maar het Feyenoord-offensief miste doeltreffendheid. Ondertussen ontspon zich tussen de bank van Madrid enerzijds en het publiek en de bank van Feyenoord anderzijds een levendige discussie over alles wat er misging op het veld. Kort na het laatste fluitsignaal ontaardde die in een massale vechtpartij tussen zowat alle spelers. Daarbij deelde Diego Leon als eerste een klap uit. Voor Feyenoord rest nu slechts de strijd om de derde en vierde plaats.