BERT VAN MARWIJK: GEEN VERWIJTEN

Bert van Marwijk verweet zijn ploeg na afloop van de wedstrijd tegen Real Madrid niets. Daarvoor was het klasseverschil tussen Feyenoord en de Spanjaarden te groot geweest. ‘Maar’, zei de coach, ‘ik vond het wel jammer dat mijn ploeg in het begin toch te veel schroom had om Real direct aan te pakken. Hadden mijn spelers dat niet gehad, dan was het misschien meer een echte wedstrijd geworden’.
Bert van Marwijk zag Real Madrid in negentig minuten tijd genadeloos de zwakke plekken van Feyenoord bloot leggen. ‘Het is dus in dat opzicht een heel waardevolle wedstrijd geweest. Alles wat wij fout doen en moeten verbeteren, heeft Madrid aangetoond. Met die wetenschap moeten we ons voordeel zien te doen’, zei de coach, die zich erg had verheugd op de wedstrijd. ‘En ik heb vanavond ook genoten, hoe gek dat na een nederlaag ook klinkt. Begrijp me goed, ik wil elke wedstrijd winnen, maar dat betekent niet dat ik niet onder de indruk ben geraakt van de individuele klasse van Real’. Tegen de tijd dat Feyenoord de schroom van zich af had gegooid stond het al op een 2-0 achterstand. ‘We begonnen verkeerd’, gaf Bert van Marwijk toe. ‘Aan de zijkanten werden verkeerde keuzes gemaakt. Bovendien maakten sommige van mijn spelers de fout om mee te willen gaan in het spel van Madrid. Ik zag Brett Emerton op een gegeven moment ook een hakbal geven. Dat is het slechtste wat je kunt doen tegen Madrid, want je weet dat zij dat beter kunnen’. ‘Ik kan me in de tweede helft een overtreding van Paauwe herinneren. Die overtreding had eigenlijk in de eerste vijf minuten moeten worden gemaakt. Dan was het misschien anders gelopen en hadden we meer tegenstand kunnen bieden. Bosvelt en Van Hooijdonk voelden ook goed aan wanneer de beuk er even in moest, maar kregen daar pas laat in de wedstrijd de kans voor. Toen was de partij in feite al grotendeels gespeeld’. Bang voor een vernedering was Van Marwijk alleen geweest in een korte periode na de tweede goal van Madrid. ‘Toen heb ik wel even op mijn klokje gekeken en gedacht: het is niet te hopen dat dit zo tot aan de negentigste minuut doorgaat. Gelukkig ging het na de rust beter. Toen hebben we meer naar onze mogelijkheden gespeeld. Jammer dat de derde goal van Madrid op een heel ongunstig moment viel. Was dat niet gebeurd, dan had er misschien nog wel een verrassing in gezeten’.