BENAUWDE ZEGE IN DE KUIP: 2-1

Feyenoord is het UEFA Cup-seizoen begonnen met een benauwde zege op FC Kärnten. Nadat de Oostenrijkers in eerste instantie nog op voorsprong waren gekomen in de half gevulde Kuip, wist Feyenoord pas na een dik uur iets terug te doen. Kuyt zorgde voor de gelijkmaker, Thomas Buffel was uiteindelijk de man die de bevrijdende tweede Rotterdamse goal binnenschoot. Bij Feyenoord debuteerde Ferne Snoyl in de basis. Hij speelde de wedstrijd als linksback tot het laatste fluitsignaal uit en deed dat naar behoren.
Het is in de historie van Feyenoord weinigen gegeven geweest hun debuut te maken op Europees niveau, maar Ferne Snoyl voegde zich donderdagavond bij dat illustere gezelschap. De 18-jarige verdediger kreeg van Bert van Marwijk, bij absentie van de geblesseerde Gerard de Nooijer, plotseling een basisplaats toegewezen. De coach had ook kunnen kiezen voor de Egyptenaar Hossam Ghaly, maar na diens weifelende debuut in de topper tegen PSV zag Van Marwijk daar alsnog vanaf. Snoyl zal blij zijn geweest met de mogelijkheid te laten zien wat hij op het hoogste niveau kan, maar had zich allicht een wat prettiger ambiance gewenst voor zijn debuut. De sfeer in De Kuip was tenslotte al voor de wedstrijd tegen Kärnten ietwat gespannen. Niet alleen vanwege de vele spandoeken in het stadion, waarmee de fans hun onvrede over de gang van zaken bij de club duidelijk maakten, maar ook vanwege de druk die op het elftal rustte. Feyenoord trof in Kärnten dan weliswaar een tegenstander van klein formaat, de wetenschap dat alleen een klinkende overwinning voor tevredenheid op de tribunes zou zorgen, bracht extra spanning. Het was Feyenoord in de eerste helft ook aan te zien. De ploeg liet met name het eerste kwartier merken in principe een paar klasse beter te zijn dan de Oostenrijkers, maar wist dat desondanks niet in de score tot uiting te brengen. Kärnten, zoals verwacht met veel spelers achter de bal, slaagde er telkens in het spel van de Rotterdammers vroegtijdig te ontregelen. Een vroege goal had de avond voor Feyenoord ongetwijfeld een stuk gemakkelijker gemaakt, maar daar kwam het in de eerste helft niet van. Sterker nog, de eerste serieuze mogelijkheid van de wedstrijd was voor de Oostenrijkers, toen Maric binnen het kwartier gevaarlijk kon zijn. Feyenoord had meer balbezit dan de gasten, speelde het merendeel van de tijd op de helft van de tegenstander, maar wist maar nauwelijks tot echt uitgespeelde kansen te komen. Buffel kreeg een keer een afgemeten voorzet van Snoyl voor z’n voeten, maar kon niet meer doen dan de bal afleggen op Van Wonderen. Feyenoords routinier, vooraf nog gehuldigd vanwege z’n 250ste wedstrijd in dienst van de club, kon niet profiteren. Ook de rebound van Kuyt leverde niets op. Feyenoord kreeg het in het vervolg van de wedstrijd steeds moeilijker met het vinden van gaten in de Oostenrijkse defensie. Schreuder probeerde het een keer met een schot en ook Kuyt waagde een aantal pogingen, maar het leidde allemaal tot niets. Ondertussen stak Feyenoord daarmee ook ongewild de Oostenrijkers een hart onder de riem, die dan ook voorzichtig uit hun schulp kropen en zich steeds vaker richting Zoetebier bewogen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Feyenoord na 45 minuten onder een fluitconcert de kleedkamer opzocht. Wat niemand toen nog wist, was dat het in de tweede helft in eerste instantie alleen maar erger zou worden. De hervatting van Feyenoord-Kärnten was nog geen tien minuten onderweg, of het ongelooflijke gebeurde. Wéér liet Feyenoord zich verrassen door een standaardsituatie, ondanks het feit dat dit de voorafgaande dagen gespreksonderwerp nummer één was geweest op het trainingsveld. Ditmaal was het een hoekschop die Feyenoord de das omdeed. Spits Maric mocht vrijwel ongehinderd binnenkoppen: 0-1. De Kuip was even te klein voor alle frustraties op de tribune, maar gelukkig voor de Rotterdamse ploeg werd de beschamende achterstand betrekkelijk snel weggewerkt. Kuyt profiteerde uit een hoekschop van Van Persie en bracht de stand na 64 minuten op 1-1. Van Marwijk had op dat moment al twee wissels doorgevoerd. Van Persie had Pardo vervangen en Lazovic was in het veld gekomen voor Ono. De Serviër had de ban vrijwel direct kunnen breken door de beste kans van de wedstrijd te verzilveren, maar liet dat na. Slim in stelling gebracht door Kuyt, kwam hij oog in oog te staan met de uitgelopen Oostenrijkse doelman. Lazovic leek Feyenoords martelgang te beëindigen, maar zag zijn schot stranden op de keeper. Zo ging Feyenoord een slotfase tegemoet waarin het alles deed om de beschamende 1-1 van het scorebord te krijgen. Lang duurde het niet voordat het daar in slaagde. Een kleine tien minuten na de droomkans van Lazovic, revancheerde de Serviër zich op prima wijze. Lazovic stond aan de basis van Feyenoords tweede goal, toen hij Buffel de gelegenheid bood de 2-1 binnen te tikken. Daarmee verschafte de Belg zijn ploeg een benauwde uitgangspositie voor de return over drie weken in Klagenfurt.