Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

KNVB VERBIEDT VUURWERK BIJ FEYENOORD - AJAX

Feyenoord vangt bot bij de KNVB voor het georganiseerd afsteken van vuurwerk voor aanvang van de topper Feyenoord-Ajax op zondag 11 april, terwijl het stadhuis en de politie al akkoord waren. Feyenoord is een boete van 7000 euro in het vooruitzicht gesteld indien van het verbod wordt afgeweken. Niet alleen Feyenoord heeft een brief van bezwaar ontvangen. Ook de andere betaald voetbalorganisaties hebben vorige week te verstaan gekregen dat in de toekomst georganiseerde vuurwerkspektakels in de stadions voor altijd taboe zijn

Het tijdstip van het verbod komt Feyenoord slecht uit. Vooral omdat de politie haar medewerking reeds had toegezegd. Maar ook omdat nu in Rotterdam de indruk is ontstaan dat het versnelde briefverbod van de KNVB juist tegen het voorstel van Feyenoord en haar supporters is gericht.
 
‘Als men zich nu in Zeist realiseert dat Feyenoord-Ajax een beladen wedstrijd is en er worden vervolgens inspanningen verricht om op een strak georganiseerde wijze van zo’n topper een feest te maken in plaats van alles aan het toeval over te laten, dan snappen we niet dat de KNVB plotseling de rol van de plaatselijke overheid overneemt’, aldus manager Jan D. Swart, die de maatregel van de bond zonde vindt van alle energie die zijn collega Jan Willem van Dop in het voortraject heeft gestoken.
 
‘Van Dop heeft met alle instanties overleg gepleegd om de topper juist nu eens uit de beladen sfeer te trekken. We zitten niet te wachten op ontoelaatbare spreekkoren die juist vaak uit verveling ontstaan. En weten heus wel dat het vuurwerk slechts een bescheiden deel van de tijd inneemt, maar als je in gezamenlijkheid niets onderneemt in die pakweg drie kwartier voorafgaande aan de wedstrijd dan doe je het op de voorhand slecht’, vindt Swart.
 
Feyenoord zit in z’n maag met de inconsequente manier waarop tot nu toe met het vuurwerk vraagstuk wordt omgegaan. Officieel is het afsteken van vuurwerk in het stadion door de UEFA verboden, maar bij popconcerten in datzelfde stadion mag het wel. Het bracht Feyenoord er in het verleden (in de UEFA Cup-wedstrijd tegen PSV) al eens toe toch op georganiseerde wijze vuurwerk af te steken. Dat kwam de club toen te staan op een officiële waarschuwing van de officier van justitie en een aantal periodieke controles van de provincie.
 
‘Toch blijven wij van mening dat van georganiseerd vuurwerk juist een preventieve werking kan uitgaan’, zegt Jan Willem van Dop. Hij haalt het Belgische Racing Genk aan als voorbeeld. ‘Daar zorgt de club in overleg met de supporters voor vuurwerk, onder strikte voorwaarde dat ongeorganiseerd vuurwerk dan achterwege blijft. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het publiek krijgt een vuurwerk te zien dat wordt afgestoken onder auspiciën van een professioneel bedrijf en de club is af van de onveilige situaties en eventuele boetes die ontstaan op het moment dat fans zelf vuurwerk meenemen’.
 
‘Zo willen we het in Rotterdam ook doen. Met bijval van de gemeente goede afspraken maken met de supporters, waarbij we als club heel duidelijk stellen: wij steken ons nek uit met dit initiatief, dus als er ook maar één fakkel door de supporters zelf wordt afgestoken, is het gelijk voor altijd afgelopen’.
 
‘De gemeente Rotterdam steunde ons bij dit initiatief en daarom is het jammer dat de KNVB nu al bij voorbaat gaat dwarsliggen’, zegt Van Dop. ‘Ook omdat we verwachten dat het vuurwerk het aantal kwetsende spreekkoren zou kunnen terugdringen’.
Wat dat laatste betreft, waarschuwt Van Dop de fans bij voorbaat voor de komende editie van Feyenoord-Ajax. ‘Burgemeester Ivo Opstelten zal op de tribune aanwezig zijn. De kans bestaat dat hij bij kwetsende spreekkoren ter plekke de beslissing neemt de wedstrijd stil te leggen of direct te staken. Dat recht heeft hij. Opstelten zal de scheidsrechter van dienst daar voor aanvang van de wedstrijd nog eens op attenderen. Het is dus te hopen dat zowel de Feyenoord- als de Ajax-supporters zich bewust zijn van de ernst van deze situatie’.