ELDRICK CRISTINA VELT SPARTA IN TWEE MINUTEN

Feyenoords A-jeugd heeft dinsdagavond in de uitbeurt tegen stadgenoot Sparta geen misverstand laten bestaan over de vraag wie er het meeste recht had op de volle winst. Hoewel het elftal van trainer Henk Fräser op sportpark Nieuw Terbregge beslist niet zijn sterkste wedstrijd uit deze competitie speelde, was de zege die diep in de tweede helft binnen 120 seconden gestalte kreeg, verdiend. Aan de basis van de overwinning stond Eldrick Cristina.

Eerst goochelde de invaller zelf 0-1 binnen, ruim een minuut later leverde hij de voorzet, waaruit Jonathan de Guzman koppend voor 0-2 zorgde.

Zeven minuten oud was de strijd, toen Feyenoord na een snelle combinatie tussen Elroy Lammers en Felino Jardim door eerstgenoemde een voorsprong nam. Maar op advies van assistent-scheidsrechter Van Leeuwen (Sparta) keurde arbiter Heins de treffer wegens vermeend buitenspel af. Feyenoord berustte, overtuigd als de ploeg wellicht was van de zege die toch wel zou komen. Rustig bouwde Feyenoord met bij vlagen goed positiespel verder aan een overwicht, maar eenmaal verkregen, wist de ploeg dat voordeel niet in doelpunten uit te drukken.

Hoewel sterker, werden echt grote kansen niet door Feyenoord gecreëerd. Dat was zeker ook de verdienste van de Sparta-defensie, die met een grote dosis eigen snelheid de Feyenoord-aanvallers in toom hield. Verder dan een paar mogelijkheden kwamen de bezoekers dan ook niet. Jonathan de Guzman kopte een keertje naast en een boogballetje van Jardim (na een goeie vrije trap van Richard Blonk) was een zelfde lot beschoren. Feyenoords grootste kans in de eerste helft deed zich voor drie minuten voor rust. Tim Vincken trapte de bal vanaf de rechterkant tot in het hart van de Sparta-verdediging, maar de door Resham Sardar fraai ingekopte voorzet werd door doelman Sander Krabbendam gestopt.

Ook na rust had Feyenoord het beste van het spel. Sparta opende weliswaar wat agressiever (met kansjes voor Wahid Ziabutt en Sjoerd van der Waal), maar de Feyenoord-verdediging, onder aanvoering van de voortreffelijke Mark van de Boogaart en de verdienstelijk acterende Dion Dickhoff, had de zaken al weer snel onder controle. Hoewel dreigend, kon aan de andere kant ook Feyenoord nog steeds geen vuist maken. Jardim ontbrak het daarvoor aan de benodigde scherpte en Lammers kwam aan de linkerkant ook nauwelijks in het stuk voor.

Een verklaring was daarvoor wel te vinden. Zaterdag bekampten beide spelers met A1 Emmen en maandagavond gaf het tweetal op Woudestein met Jong Feyenoord nog acte de présence tegen Jong PSV. ,,Drie wedstrijden in vier dagen kost veel kracht. Logisch dat scherpte dan uitblijft. Ik heb daar alle begrip voor. Ik neem niemand iets kwalijk. Maar wanneer er kansen gemist worden door egoïsme, moet je op een gegeven moment ingrijpen,’’ zei Fräser. Een kwartier voor tijd achtte Feyenoords trainer daarvoor de tijd rijp. Jardim en Lammers werden naar de kant gehaald, Eldrick Cristina en Dustley Mulder waren hun vervangers.

Drie minuten later al kreeg Fräsers ingreep een gouden rand. Nadat het enige foutje van Van de Boogaart niet door Van der Waal werd afgestraft, nam Feyenoord de leiding. Aan de rechterkant trok Vincken vanaf de achterlijn de bal voor, waarna Cristina het leer met een merkwaardige beweging in twee keer langs Krabbendam werkte: 0-1. Even daarna leverde hij, als gezegd, De Guzman de kans op 0-2. ,,Een supersub,’’ prees Fräser zijn aanvaller. ,,Eldrick viel uitstekend in. In goede doen is hij als invaller maar moeilijk te evenaren.’’