FEYENOORD KAN TWEEDE PLAATS VERGETEN

Feyenoord kan de tweede plaats vergeten. Na de 2-1 nederlaag tegen FC Groningen is het zeker dat de Rotterdammers volgend seizoen uitkomen in de UEFA Cup. Waar Feyenoord lange tijd op een zakelijke 1-0 zege leek af te stevenen, was het uiteindelijk Martin Drent die de Groningers in de slotfase naar de eerste overwinning ooit in De Kuip schoot (1-2).

Nee, het ging echt niet. De enkelblessure die Patrick Paauwe zaterdag tijdens de laatste training opliep was zo ernstig dat meespelen in de wedstrijd met Groningen simpelweg niet verantwoord was. En dat was dus balen voor de aanvoerder van Feyenoord. Vanaf de tribune kon Paauwe echter zien dat zijn lege plek in het centrum goed werd opgevuld door Chris Gyan, de Ghanees die zich de laatste weken heeft ontwikkeld tot een cultheld van het Legioen. Wanneer hij er ook in komt, of welk duel hij ook speelt, altijd haalt Gyan een voldoende. Ook tegen de Noorderlingen deed de verdediger het weer naar behoren, niet meer en niet minder. Daarbij moet worden vermeld dat hij het lange tijd ook niet echt lastig had, want de bezoekers waren niet naar De Kuip gekomen om er een leuke wedstrijd van te maken.

Eigenlijk is dat nog een understatement van jewelste, want alle aanvallende bedoelingen van FC Groningen waren 85 minuten lang in de bus achtergebleven. Het gevolg was een soort handbalverdediging, waarbij negen spelers op de eigen zestien geposteerd stonden. Feyenoord had met die tactiek begrijpelijkerwijs de nodige problemen. Het vinden van een gaatje was zeer moeilijk en het trouwe Feyenoordpubliek moest dan ook wachten tot tien minuten voor de rust voordat er een eerste kansje te noteren viel. Dirk Kuyt, ijverig als altijd, speelde zichzelf goed vrij, maar alleen voor doelman Beukenkamp raakt hij de bal volledig verkeerd. De oplettende Thomas Buffel kon de bal rechts van het strafschopgebied oppikken, maar zijn inzet kon nog net door de scheidend doelman van Groningen over de lat getikt worden.

De onmacht van Feyenoord zorgde er blijkbaar voor dat het vertrouwen van Groningen met de minuut groeide. In de laatste minuten van de eerste helft kwamen de mannen van Ron Jans er zelfs geregeld gevaarlijk uit. Het was aan de wederom goed keepende Edwin Zoetebier te danken dat Glenn Salmon niet de 1-0 binnen kon schieten. 0-0 was een terechte ruststand.

Trainer Bert van Marwijk kon onmogelijk tevreden zijn over de prestaties van zijn team in de eerste 45 minuten. De coach kennende zal hij dat in de rust ook duidelijk hebben laten blijken. Zijn wijze woorden hadden ook vrijwel direct effect, want Feyenoord begon feller én sterker aan de tweede helft. Met een beetje meer geluk had Shinji Ono al binnen vier minuten kunnen scoren, maar zijn prachtige schot spatte uiteen op de kruising. Geluk had Feyenoord even later wel, toen Hugo Lurling de bal wist te ontfutselen. De Braziliaan treuzelde vervolgens echter opzichtig, waardoor Zoetebier nog redding kon brengen op het zwakke schot.

De beide kansen waren wel een voorzichtig teken aan de wand: de wedstrijd kwam eindelijk los. Het wachten was dan ook op de openingstreffer en die viel na 55 minuten. Feyenoord was de gelukkige, want Dirk Kuyt zag zijn schot via een Groningen-verdediger gepromoveerd worden tot een treffer. Een zucht van opluchting ging door De Kuip, want Groningen moest nu wel uit zijn schulp kruipen. En dit betekende voor Feyenoord eindelijk ruimte om te kunnen voetballen. Die kwam er ook, maar onder anderen Robin van Persie (oog in oog met de keeper, lobte hij de bal net te hoog) en Danko Lazovic konden daar niet optimaal van profiteren. Die slordigheid kwam Feyenoord duur te staan. Net voor tijd deed Martin Drent waar heel het Legioen bang voor was: hij kopte de op dat moment onverdiende 1-1 binnen. Bij de Rotterdammers zakte de moed vervolgens zo in de schoenen dat diezelfde Drent ook de 1-2 binnen kon schieten. Dat betekende een blamage, maar wat erger was: de tweede plaats is definitief uit beeld. Volgend jaar voetbalt Feyenoord gewoon in de UEFA Cup.

Feyenoord – FC Groningen 1-2 (0-0)
55’ Kuyt 1-0, 86’ Drent 1-1, 90’ Drent 1-2
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Toeschouwers: 39.600

Geel: Matthijs, Kruiswijk (FC Groningen)
Rood: Schoenmakers (FC Groningen, 2x geel)
Feyenoord: Zoetebier; Song, Van den Berg, Gyan, Mtiliga; Smolarek (57’ Van Persie), Ono, Ghaly, Lurling (57’ Lazovic); Buffel en Kuyt.

FC Groningen: Beukenkamp; Elshot (85’ Fränkel), Schoenmakers, Kruiswijk, Florén; Krstev, Matthijs (80’ Drent), Van Gessel, Smit (14’ Hugo), De Witte; Salmon.