Fanshop
Fanshop

EXCELSIOR LOOPT KAMPIOENSCHAP MIS

Excelsior is er niet in geslaagd de titel van de eerste divisie te pakken. De ploeg van Henk van Stee had met een overwinning op Helmond Sport de champagne kunnen ontkurken. Maar in Brabant werd het slechts 1-1. Den Bosch, dat thuis met 3-2 van Veendam won, is nu op doelsaldo de nieuwe kampioen. Voor Excelsior rest nu de nacompetitie.

De ontknoping van de eerste divisie had niet krankzinniger kunnen verlopen dan zoals het uiteindelijk liep. En helaas voor Excelsior stond die ploeg aan het einde van de avond met lege handen. De 1-1 tegen Helmond Sport was niet genoeg om promotie naar de eredivisie af te dwingen. Dat was buitengewoon zuur voor de smaakmakers van de eerste divisie.

Zo dichtbij, maar geen titel. Eigenlijk had Excelsior dat behoorlijk aan zichzelf te wijten, want kansen om Helmond Sport te verslaan waren er zeker. In de eerste helft kwamen bijvoorbeeld Harrie Gommans en Salomon Kalou oog in oog met doelman Zegers van Helmond Sport, maar geen van beide aanvallers kon scoren. De thuisploeg kon dat halverwege de tweede helft wél. Via Dennis Schulp werd het 1-0 en was de titel van Excelsior plots heel ver weg. Pas in de slotminuut deed Kalou iets terug voor de Rotterdammers, maar die opleving kwam te laat. Veertig kilometer verderop betekende de 1-1 van Excelsior groot feest. FC Den Bosch profiteerde meteen van de misstap van de concurrent en keert terug in de eredivisie, na de 3-2 zege op Veendam. Ook Den Bosch kreeg het niet cadeau, want de thuisploeg keek tweemaal tegen een achterstand aan. Maar waar het geluk bij Excelsior ontbrak, wist Den Bosch wel te mazzelen.

Trainer Henk van Stee van Excelsior zat er na afloop, net als zijn spelers, helemaal doorheen. ‘Een groot aantal jongens stond stijf van de zenuwen. Sommige spelers liepen als kippen zonder kop rond, ze waren ook niet te coachen. Kijk naar Kalou. Normaal staat hij overal, nu kwam hij zijn man niet één keer voorbij.’

Het is voor de trainer zaak om iedereen na deze zware klap weer gemotiveerd te krijgen, want vanaf woensdag krijgt de ploeg een nieuwe kans om promotie af te dwingen. In de nacompetitie, via een poule met De Graafschap, Heracles en de nummer zeventien uit de eredivisie. Maar Van Stee wenst nog even niet aan dit extraatje te denken. ‘De komende dagen is het eerst puinruimen en dan zal ik pas kijken wie er na deze slag in staat is om de nacompetitie te spelen.’