Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

EXCELSIOR BLIJFT IN DE RACE VOOR PROMOTIE

De één zijn dood is de ander zijn brood, om er een cliché tegenaan te gooien. Maar duidelijker kan het duel FC Volendam – Excelsior niet omschreven worden. Terwijl de ploeg van oud-Feyenoorder Johan Steur noodgedwongen afscheid nam van de eredivisie, heeft Excelsior plots weer alle kans om te promoveren. De Rotterdammers wonnen namelijk zelf met 1-2 en zagen later dat Heracles met 2-0 van De Graafschap had verloren.

Het is bijzonder spannend in groep B van de nacompetitie. Eén ding staat na vier speelronden echter wel al vast: FC Volendam keert na de zomer niet meer terug in de eredivisie. Maar welke ploeg de Noord-Hollanders zal vervangen, blijft nog even een groot raadsel. Is het De Graafschap, Heracles of toch Excelsior? Al deze kandidaten hebben in ieder geval alles in eigen hand. De ploeg die beide duels in het restant van deze nacompetitie wint, is zeker van de stap opwaarts.

Excelsior wist in de aanloop naar Volendam-uit dat de opdracht heel simpel was: er moest en zou gewonnen worden. Alleen bij dit resultaat zouden de promotiekansen in tact blijven. Verder was het hopen dat Heracles, nog puntloos na drie duels, onderuit ging in Doetinchem. Dat laatste gebeurde in ieder geval, door goals van Valeev en Mihci.

Excelsior kende in Volendam een goede start. Binnen vier minuten was het topscorer Mounir el Hamdaoui die de 0-1 binnen kon werken. De thuisploeg speelde, zoals zo vaak deze nacompetitie, futloos en dom, waardoor Excelsior eigenlijk al binnen het kwartier de wedstrijd in het slot had kunnen gooien. Dat gebeurde echter niet, waardoor Volendam in de slotfase van de eerste helft wat meer grip op het duel kreeg. De 1-1 van Jack Tuyp was daarvan het logische gevolg.

De Kralingers leken in de tweede helft zelfs helemaal afscheid te moeten nemen van hun eredivisiedromen, toen Martijn Woudenberg (dinsdag in de heenwedstrijd nog scorend) mocht aanleggen voor een strafschop. Maar de aanvaller faalde oog in oog met doelman Cor Varkevisser, die daarmee de held van de avond werd. Althans, een van de twee helden. Ook Bret Holman komt voor die titel in aanmerking, want zestig seconden na de penalty gaf hij Excelsior de overwinning (1-2).

De komende week speelt de ploeg van Henk van Stee nog tegen Heracles (uit) en De Graafschap (thuis). Indien beide duels worden gewonnen, is promotie alsnog een feit.