Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

EK: ORANJE ONDERUIT TEGEN TSJECHEN

In Aveiro is het Nederlands elftal zaterdagavond onderuit gegaan tegen Tsjechie. Oranje verloor met 3-2, na aanvankelijk met zeer goed spel een 2-0 voorsprong genomen te hebben. De wissels van het duo Advocaat/Van Hanegem pakten echter verkeerd uit. Met name het vervangen van uitblinker Arjen Robben haalde de angel uit het Nederlandse spel.

Oranje - dat toch niet startte met Paul Bosvelt - opende uitstekend tegen de Tsjechen en kwam binnen twintig minuten zelfs op een 2-0 voorsprong dankzij goals van Bouma en Van Nistelrooy. Maar Tsjechie hield hoop doordat Jan Koller al snel de aansluitingstreffer aantekende. Oranje behield vooral dankzij een uitstekende Arjen Robben wel een overwicht.

Dat veranderde echter toen Advocaat Robben na een klein uur naar de kant haalde. Oud-Feyenoorder Paul Bosvelt had de ondankbare taak de Groninger te doen vergeten, maar duidelijk was dat Oranje met het inleveren van Robben ook het initiatief uit handen gaf.

De Tsjechen putten moed uit het achteruitlopen van Nederland en een gelijkmaker leek onvermijdelijk. In de 71e minuut was het zo ver. Toen de jonge Ajacied Johnny Heitinga vervolgens volkomen ten onrechte met twee keer geel naar de kant moest, tekende een ramp zich af voor Oranje. Vlak voor tijd viel het doek definitief toen Smicer de 3-2 binnenschoot. Tsjechie plaatste zich daarmee voor de kwartfinale, terwijl Nederland nu afhankelijk wordt van Duitsland.

 

EK 2004

NEDERLAND-TSJECHIË  2-3 (2-1)

1-0 Bouma (4.)

2-0 Van Nistelrooij (19.)

2-1 Koller 23.)

2-2 Baros (71.)

2-3 Smicer (88.)

Estádio Municipal, Aveiro

OPSTELLING ORANJE

Van der Sar; Heitinga, Stam, Bouma, VAN BRONCKHORST; Van der Meyde (Reiziger 79.), Seedorf (Van der Vaart 88.), Cocu, Davids, Robben (Bosvelt, 59.); Van Nistelrooy