OPTIMISME NA EERSTE SERIEUZE OEFENZEGE

De eerste zege op een tegenstander van professioneel niveau heeft voor een optimistische stemming gezorgd in het Rotterdamse kamp. Hoewel er in de rest van de voorbereiding nog voldoende werk te verzetten is voor Ruud Gullit en zijn assistenten, toonde zijn ploeg in de wedstrijd tegen Arminia Bielefeld in elk geval aan weer te zijn gegroeid. Ook het nieuwe systeem dat Gullit in Weiler introduceerde – een ruit op het middenveld – voldeed bij de eerste test naar behoren.

De manier waarop Ruud Gullit zijn ploeg op het middenveld liet spelen was het meest opvallende facet van de wedstrijd tegen de Duitsers. Met Goor (links) en Ono (rechts) aan de buitenkanten, Ghaly kort voor de verdediging en Buffel als meest vooruitgeschoven pion van het viertal, had Feyenoord vrijwel constant de regie over het spel.

Het zorgde in aanvallend opzicht voor een aantal goed uitgespeelde kansen. In de eerste helft werden twee van die kansen verzilverd. De eerste in de zesde minuut door Ghaly, toen de Egyptenaar met een hard afstandsschot de score opende. Ghaly heeft in het systeem dat tegen Arminia werd uitgeprobeerd een rol die hem op het lijf geschreven lijkt. Alleen al door zijn fysieke kracht, z’n sterke kopspel en dito slidings kan hij goed uit de voeten als middenvelder die veel achter de bal moet spelen. Het enige wat Ghaly in die rol nu nog dwarszit in zijn nonchalance aan de bal.

Feyenoord kwam op een 2-0 voorsprong door goed werk van het duo Kuyt-Lazovic. De Katwijker brak door aan de rechterkant en bracht z’n Servische collega goed in stelling. Lazovic tikte zo in de 22ste minuut de 0-2 binnen. Het aantal uitgespeelde kansen moet Gullit goed hebben gedaan, zoals de trainer zich ook moet hebben gestoord aan de manier waarop Feyenoord bij vlagen achterin kansen weggaf. Zo kon Kunzel kort na de 0-2 scoren voor de Duitsers, nadat de buitenspelval bij Feyenoord had gehaperd.

In de tweede helft, toen proefspeler Fernandez inmiddels het veld had geruimd voor Loovens, ging Feyenoord verder op de ingeslagen weg. Kuyt scoorde met een mooie goal 1-3 en leek daarmee het startschot te geven voor een afstraffing van de Duitsers. Dat het daar niet van kwam had te maken met de korte periode van onrust die ontstond nadat er was gewisseld bij Feyenoord.

Arminia kon overigens alleen nog maar terugkomen dankzij een fout van de Feyenoord verdediging. Bij een vrije trap klopte de organisatie even niet, waardoor Borges ongehinderd kon binnen koppen. In gevaar kwam de zege echter niet meer. Zeker niet nadat invaller Kalou met een prachtige goal (actie aan de zijlijn afgerond met een schot door de benen van de keeper) de eindstand op 4-2 had bepaald.

Arminia Bielefeld-Feyenoord 2-4 (0-2)