FEYENOORD ONDERUIT IN STRAFSCHOPPENSERIE

Feyenoord speelt zondag in het toernooi om de Gateshead Cup in Newcastle om de derde plaats. In de eerste wedstrijd van het toernooi kwam de ploeg van Gullit niet langs Sporting Lissabon. In reguliere speeltijd werd het 1-1 (doelpunt Kuyt). In de strafschoppenserie ging Feyenoord met 3-4 onderuit. Kuyt zag zijn strafschop gestopt, Smolarek schoot zijn penalty naast.

Dirk Kuyt had Feyenoord op St. James’ Park een gemakkelijk begin kunnen geven. De Katwijker kreeg in de eerste vijf minuten van de wedstrijd driemaal op rij een mogelijkheid te scoren. De eerste kans was de beste van de drie, toen Thomas Buffel vanaf rechts een goede voorzet losliet en Kuyt vrijwel ongehinderd zijn hoofd tegen de bal kon zetten.

Het was een poging zonder resultaat (de inzet van Kuyt vloog voorlangs), maar even leek het er op dat Feyenoords spits de toon had gezet. Binnen een minuut kreeg Kuyt immers nog twee kansen, maar zowel zijn kopbal (uit een voorzet van Ono) als zijn spectaculaire omhaal (uit een corner) bleven zonder resultaat.

Een vroege goal had Feyenoord niet alleen de mogelijkheid gegeven de regie direct in handen te nemen, het had wellicht ook gelijk wat vuur in de wedstrijd gebracht. Dat ontbrak nu grotendeels, waardoor Feyenoord-Sporting Lissabon in de beginfase een vrij gezapige wedstrijd was.

Kansen waren er wel, zowel voor de Portugezen als voor Feyenoord. De Chileen Mauricio Pinilla – voormalig proefspeler van Feyenoord en de zwager van Sebastian Pardo – kopte na een dik kwartier spelen maar rakelings naast en deelde daarmee de eerste Portugese waarschuwing uit.

Feyenoord, dat het zichzelf bij vlagen moeilijk maakte door slordig in te spelen, zag Sporting in die periode meer aandringen. Paita schoot eerst nog een vrije trap op de lat, voordat het vijf minuten voor rust dan toch raak was voor de Portugezen. Toen de bal uit een corner met enige geluk op zijn hoofd belandde, kon aanvoerder Vieira van dichtbij inkoppen: 1-0.

Het moet Gullit goed hebben gedaan dat Feyenoord kansen bleef scheppen en het zelfs nog voor de rust op gelijke hoogte had kunnen komen. Vlak voor het einde van de eerste helft was Paauwe dichtbij de gelijkmaker, toen hij goed voor zijn man kwam nadat Ono een vrije trap had genomen. Paauwe wist van dichtbij in te koppen, maar zag zijn poging voorlangs gaan.

De tweede helft bracht Gianni Zuiverloon zijn finest hour. De 17-jarige A-junior mocht invallen voor Chris Gyan. Hij kende een verdienstelijk debuut. Verdedigend had hij het soms zwaar, maar in opbouwend opzicht toonde hij opvallend veel flair.

Glenn Loovens was de andere nieuweling in de ploeg. Hij verving Saidi, die een degelijke eerste helft speelde.

Het was hoopgevend te kunnen constateren dat Feyenoord ook in de tweede helft kansen bleef scheppen. Smolarek was al snel na de hervatting gevaarlijk na een steekpass van Kuyt, maar schoot voorlangs.

Toch duurde het toen niet lang meer voordat Feyenoords wilskracht werd beloond. In de 56e minuut, kort nadat Mtiliga in het veld was gekomen voor Ghaly, was het raak.

Buffel reageerde attent op een fout van linksback Paita, ontfutselde hem de bal en stelde Kuyt in staat de mooiste goal van de wedstrijd te maken. Met een perfecte lob over doelman Ferreira zorgde hij voor 1-1.

Met Magrão voor Goor bracht Gullit kort daarna zijn derde wisselspeler in, maar ook de Braziliaan kon niet voorkomen dat er niet meer werd gescoord. Datzelfde gold voor Danko Lazovic, die tien minuten voor tijd inviel voor Buffel.

Door niet te scoren veroordeelden Sporting en Feyenoord zich zo tot het nemen van strafschoppen. Daarin was Sporting uiteindelijk de beste.

Dirk Kuyt zette Feyenoord direct op achterstand, toen zijn strafschop werd gestopt. Babos maakte die achterstand direct goed. Hij stopte de inzet van Tello, zag hoe de scheidsrechter besloot om de penalty over te laten nemen en stopte de tweede poging van Tello opnieuw.

Zo stonden beide ploegen weer gelijk. Dat bleef zo tot Smolarek de vierde strafschop moest nemen. Hij miste en veroordeelde Feyenoord zo tot de troostfinale. Daarin ontmoet het morgen om 13.30 uur Nederlandse tijd de verliezer van Newcastle United-Glasgow Rangers.

Feyenoord-Sporting Lissabon 1-1 (0-1)
Sporting winst na strafschoppen: 3-4.

39’ 0-1 Vieira