Fanshop
Fanshop

GULLIT EN SHEARER BEGRAVEN STRIJDBIJL

Als overal is de media belangstelling voor Ruud Gullit groot, maar in Newcastle concentreren de vragen van de Britse pers zich voornamelijk op één thema: de slechte relatie die Gullit in zijn tijd als manager van Newcastle United had met sterspeler Alan Shearer. Beiden gebruikten het toernooi om de Gateshead Cup om de strijdbijl te begraven.

Of hij Alan Shearer de hand zou schudden, mocht hij hem dit weekeinde in het immense St. James’ Park tegen het lijf lopen? Dat was de hamvraag die met name de gevreesde Britse tabloids Ruud Gullit al snel na zijn aankomst in Engeland voorlegden. De coach van Feyenoord hoefde daar niet lang over na te denken. ‘Natuurlijk doe ik dat’, zei Gullit en daarmee was de ergste kou uit de lucht.

De relatie tussen Gullit en Shearer bereikte een dieptepunt toen de coach hem in zijn tijd als manager van Newcastle een paar keer wisselde. Shearer, halfgod in Noord-Engeland, had dat nog nooit meegemaakt en gooide direct zijn kont tegen de krib.

Nu, vier jaar later, heeft de tijd de wonden grotendeels geheeld, maar Gullit blijft wel bij zijn standpunt dat hij destijds in zijn recht stond. ‘Alan deed zijn best niet en dus moest ik hem wisselen’, zei Gullit op St. James’ Park en daarmee was de toon voor de krantenkoppen van de volgende dag bepaald. Verdere vragen beantwoordde hij graag met tegenvragen, waarbij hij zelf ook maar gelijk het antwoord gaf. ‘Speelde Shearer in mijn periode als manager goed? Nee. Had ik daardoor het recht hem te wisselen? Ja. Maar zou ik hem de hand schudden als ik hem tegen het lijf zou lopen? Natuurlijk’.