WEER PUNTVERLIES IN HET GELREDOME

Dankzij een vroeg doelpunt van Karim Saidi leek Feyenoord zondagmiddag hard op weg om voor het eerst in de geschiedenis drie zwaarbevochten punten te veroveren in het Gelredome. Acht minuten voor tijd kwam Vitesse echter toch op gelijke hoogte. Het eerste puntverlies in dit seizoen is daarmee een feit.

Feyenoord startte in Arnhem met de formatie waarmee de Rotterdammers afgelopen week bij Willem II verder gingen na het uitvallen van rechterspits Romeo Castelen. Dus met Shinji Ono, die het middenrif - dat verder zoals steeds dit seizoen bestond uit Hossam Ghaly, Pascal Bosschaart en Bart Goor - versterkte. In de aanval kreeg Salomon Kalou opnieuw de voorkeur boven Thomas Buffel.

Feyenoords opstelling bleek op een enkele kans na al snel niet in het gewenste overwicht op te leveren. Het middenveld leek niet in balans, ook al omdat Hossam Ghaly geen gelukkige wedstrijd speelde. De Egyptenaar leed te vaak balverlies en kwam positioneel niet uit de verf. De bij Feyenoord opgeleide Richard Knopper maakte daar dankbaar gebruik van en bepaalde het tempo zodat Vitesse veel druk kon ontwikkelen.

Vanaf de zijlijn zag Ruud Gullit het onheil naderen. Daarom stuurde de coach al na twaalf minuten Ebi Smolarek uit de dug-out. Op wat kansen van Salomon Kalou na bleef Feyenoord problemen houden aan de rechterkant en het was aan de onkunde van Vitesse-spits Matthew Amoah – hij joeg de bal vanaf drie meter hoog over het doel van Babos – te danken dat de nul gehandhaafd bleef. Na twintig minuten vond Gullit het genoeg. De coach verving Ghaly door Smolarek in de hoop meer balans te brengen. Shinji Ono zakte uit de punt van het middenveld naar achter en Smolarek nam zijn eigen positie rechts op het middenveld in.

De omzettingen hadden amper minuut later al resultaat: Smolarek en Kalou zetten samen een aanval op die door Purrel Fränkel slechts ten koste van een gele kaart afgestopt kon worden. De daaropvolgende vrije trap leverde een corner op. Die werd door Shinji Ono feilloos op het hoofd van de opnieuw efficiënt spelende Karim Saidi gemikt. Met een prachtige kopstoot in de verre hoek tekende de Tunesiër voor zijn eerste competitiegoal in Rotterdamse dienst en voor een 0-1 voorsprong.

Vitesse beantwoordde de treffer met zeer fysiek spel, dat de Arnhemmers behalve een snoeihard schot van Knopper op de paal vooral veel gele kaarten opleverde. De sfeer op het veld werd daardoor onaangenamer. Zo werd Paauwe door de onbesuisde Dingsdag getroffen in het gelaat, terwijl de op de Nederlandse velden teruggekeerde Vreven landgenoot Goor tegen de grond schopte. Tot overmaat van ramp werd Patrick Mtiliga vol in de onderbuik getroffen door een uitverdedigende Paauwe, waardoor de rust voor Feyenoord al met al zeer welkom was.

In de tweede helft ging Vitesse uiteraard met man en macht op zoek naar de gelijkmaker. Feyenoord had de zaken organisatorisch weliswaar beter voor elkaar, maar liet zich van de wijs brengen door het fysieke geweld waarmee het Arnhemse offensief gepaard ging en bereikte spits Kuyt amper nog. Toch leidde de Gelderse aanvallen in het eerste half uur van de tweede helft zelden tot echt grote kansen. Maar Feyenoord stelde er offensief ook weinig tegenover. In een poging de Rotterdamse verdediging wat te ontlasten bracht Gullit na zeventig minuut Gerson Magrão, die daarmee zijn competitiedebuut maakte. De Braziliaan begon met een prima interceptie, maar moet zich verbaasd hebben over de intensiteit van het strijdgewoel in het Gelredome.

Lang leek Feyenoord alle aanvalsgolven te zullen overleven, maar acht minuten voor tijd scoorde Vitesse dan toch een verdiende gelijkmaker. Daar was de zoveelste vrije trap rondom het strafschopgebied van Feyenoord voor nodig. Richard Knopper schoot van de linkerzijde hard richting het doel van Babos en Michael Dingsdag kopte van dichtbij de 1-1 in. Het eerste puntverlies van deze competitie was daarmee een feit.