FEYENOORD A1: BOZE HENK FRÄSER EN DRIE PUNTEN

Feyenoord A1 heeft een zwaarbevochten zege geboekt tegen stadsgenoot Excelsior. De Rotterdammers boekten daarmee de vierde competitiezege in evenzoveel duels. Aan de overwinning ging in de rust een woedende tirade van trainer Henk Fräser vooraf, die ontevreden was over de instelling van zijn ploeg. Feyenoord C1 won zaterdag ook, met 5-1 van RKC Waalwijk.

FEYENOORD A1

Het was de eerste keer voor Fräser in ruim een jaar tijd. De oefenmeester was nog nooit echt tekeer gegaan tegen zijn ploeg, maar het spel tegen Excelsior noodzaakte hem daartoe. Tegen de supergemotiveerde Kralingers, waar ook spelers van Feyenoord bij spelen, werd zijn ploeg in het begin afgetroefd op inzet. ‘Zij waren ontzettend scherp en het was niet zo dat wij slap begonnen’, legt de trainer uit, ‘maar Excelsior toonde simpelweg meer felheid. Ik was in de eerste helft niet tevreden over de inzet van een aantal spelers, waarna ik echt tekeer ben gegaan. Ik doe dat normaal niet, maar nu was het nodig.’
De woorden van Fräser bleken van waarde, want Feyenoord maakte na rust het verschil. Fräser: ‘Maar dat kwam natuurlijk ook omdat zij dat hoge tempo niet konden volhouden en noodgedwongen steken moesten laten vallen.’

De Kralingers maakten het Feyenoord vanaf de aftrap moeilijk. Toch was het de thuisploeg die de voorsprong pakte. Na 25 minuten schoot Jonathan de Guzman binnen op aangeven van de snelle Tim Vincken. Excelsior maakte binnen enkele minuten gelijk: 1-1. Na 37 minuten was het weer De Guzman die Feyenoord op voorsprong bracht, ditmaal met een kopbal: 2-1. De scheidsrechter liet lang doorspelen in de blessuretijd. Excelsior profiteerde daarvan en kwam via een scrimmage diep in de blessuretijd op gelijke hoogte. Na de kwade woorden van Fräser liep Feyenoord uit naar een 4-2 zege. De Guzman maakte zijn derde treffer van de middag door in tweede instantie raak te schieten. Levi Marengo kreeg een aantal goede kansen, maar kon het niet afmaken. Invaller Asjel Kujovic kon dat wel en hij bepaalde een minuut voor tijd de eindstand op 4-2.

Opstelling Feyenoord A1: Doedee; Dickhoff (65. De Haan), Zuiverloon, Altheer, Hammouti; Van Leeuwen, Davids, De Guzman; Vincken, Kogeldans (60. Kujovic) en Marengo (70. Van de Veer)

FEYENOORD C1

Feyenoord C1 won ook de tweede competitiewedstrijd afgetekend. Na de 4-1 zege tegen Excelsior werden zaterdagmiddag de leeftijdsgenoten van RKC aan de zegekar gebonden. De ploeg van trainer Michel Valke speelde de eerste helft niet goed, maar kwam wel op voorsprong. Louis Pedro werd na 31 minuten gevloerd in het strafschopgebied. Leroy Fer schoot de toegekende strafschop onberispelijk binnen: 1-0. Nog voor rust verdubbelden de Rotterdammers de marge. Georginio Boateng wist de bal met een gelukje langs de RKC-doelman te frommelen: 2-0. Het was een geflatteerde ruststand, want RKC was op het veld gelijkwaardig. Feyenoord-doelman Robin Otten voorkwam met zijn goede optreden een Waalwijks doelpunt.
In de tweede helft speelde Feyenoord veel beter en kwam RKC niet meer in het stuk voor. Via Georginio Boateng, Garry Mendes Rodrigues en Pedro liepen de Rotterdammers simpel uit naar 5-0. In de slotminuten kreeg RKC de treffer waar het recht op had. De bezoekers benutten een strafschop die ze toegewezen kregen na hands van een Feyenoorder.
‘Ik ben vooral tevreden over de tweede helft waarin we goed speelden’, zegt trainer Valke. ‘De eerste helft was het niet goed en was de 2-0 voorsprong geflatteerd. Na rust hebben de jongens laten zien dat ze de zege verdienden.’

Opstelling Feyenoord C1: Otten; Schenkeveld, Ramsteijn, Van Dam, Nelom; Bruma (48 De Roon), Wever (28. Mendes Rodrigues), Pedro; Sebrechts, Boateng(52. Clasie) en Fer (39. Cabral).