Fanshop
Fanshop

‘EIGENLIJK HEBBEN WE HIER NIETS TE WINNEN’

Feyenoord heeft kennisgemaakt met de omstandigheden waarin het morgen moet presteren in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA Cup. De ploeg werkte in het piepkleine stadion van Odd Grenland een lichte training af. In het onderkomen van de Noorse club is morgenavond plaats voor 5000 toeschouwers. Onder hen zal zich een kleine afvaardiging van het Legioen bevinden. Naar verwachting zullen de Rotterdammers morgen worden gesteund door zo’n 250 Nederlandse supporters.

Ruud Gullit weet voor welke opdracht hij morgen met zijn ploeg staat. ‘We moeten zorgen dat we zelf scoren en geen doelpunt tegen krijgen. Dat is de enige opdracht die mijn spelers hier in Noorwegen hebben’, zei de coach voorafgaand aan de avondtraining in het stadion van Odd Grenland. ‘Als we met grote cijfers winnen vindt iedereen dat normaal. Als we gelijkspelen of verliezen, wordt dat beschouwd als een blunder. Goed beschouwd valt er voor ons dus eigenlijk niets te winnen’.

Bij de aanblik van het stadion van Odd Grenland gingen de gedachten van Gullit terug naar de laatste keer dat hij als coach in Noorwegen aan het werk was. ‘Met Chelsea speelden we eens tegen Tromso. Het veld was bevroren toen we aan de wedstrijd begonnen en vervolgens ging het ook nog eens gigantisch sneeuwen. Die wedstrijd had eigenlijk helemaal niet gespeeld mogen worden, maar de UEFA stond erop. Vervolgens verloren we met 3-2’.

Gullit wilde er maar mee zeggen dat Feyenoord moet waken voor onderschatting. ‘Het gevaar bij dit soort wedstrijden is dat spelers toch met een iets te gemakkelijke instelling het veld in gaan. Dat is waar ik mijn spelers voor zal waarschuwen, want de tijd dat je die zogenaamd kleine ploegen met twee vingers in de neus versloeg is voorbij. Kijk naar gisteravond. Rosenborg verloor van Panathinaikos maar had eigenlijk gewoon moeten winnen. Ik wil maar zeggen dat er geen gemakkelijke wedstrijden meer zijn. Het is dus heel belangrijk dat je in dit soort wedstrijden gefocust bent en met de juiste instelling het veld ingaat’.

Het Feyenoord van nu weet inmiddels wat er gebeurt als het dat nalaat. ‘Ja, dat is tegen Vitesse gebleken’, zei Gullit. ‘Toen dachten mijn spelers dat ze het alleen op hun talent ook konden redden, dat instelling niet zo belangrijk was. Toen zijn we dus met onze neus op de feiten gedrukt. Daarom zei ik na afloop van die wedstrijd in Arnhem dat het gelijkspel van die middag misschien wel op het juiste moment was gekomen. Sinds die wedstrijd zijn we gewaarschuwd’.

Gullit zegt genoeg van Odd te weten dankzij de scoutingsrapporten die hij onder ogen heeft gekregen. ‘Het is een fysiek sterke ploeg, die gewoonlijk in een 4-3-3 systeem speelt. We zijn goed voorbereid op deze tegenstander. Of ik weet wie de beste speler van Odd is? Ik vroeg een aantal Noorse journalisten wie volgens hen de beste speler van het team was, maar ik kreeg telkens een andere naam te horen. Volgens hen zijn ze dus allemaal goed’, lachtte Gullit, die zich traditiegetrouw niet uitliet over de opstelling die hij voor z’n eigen team in zijn hoofd heeft.

‘Iedereen is fit. Alleen Saidi heeft wat last van stijve spieren, maar echt problematisch zijn die klachten niet. Dat betekent dat ik keuzes kan maken. Voor mij is dat prettig. Voor de spelers die mogelijk buiten de boot voetballen misschien niet, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Als je daar niet tegen kunt, hoor je niet thuis bij een topclub’.