GULLIT: ALLEEN RESULTAAT TELT

Nog geen twee uur na het laatste fluitsignaal van Odd Grenland-Feyenoord meldde de Rotterdamse selectie zich al op de luchthaven van Sandefjord voor de terugreis naar Rotterdam. Met op zak een 0-1 overwinning en het prettige gevoel dat het over twee weken vanuit een gunstige uitgangspositie aan de tweede rond begint. ‘En daar gaat het allemaal om’, zei trainer Ruud Gullit. ‘Want je kunt deze wedstrijd wel tot op het bot analyseren, maar het gaat in Europees voetbal maar om één ding: het resultaat. En dat was vanavond goed. Zo simpel is het’.

Gullit beschouwde de wedstrijd tegen de Noren als een goede les voor zijn spelers. ‘Ze hebben nu aan den lijve ondervonden hoe het is om te spelen tegen een tegenstander die er een heel opportunistische manier van spelen op nahoudt. In de eerste helft gingen we daar niet goed mee om. Odd hanteerde eigenlijk constant de lange bal en speelde een soort vechtvoetbal, waarop wij niet goed anticipeerden. Mede door veelvuldig balverlies verloren we de slag op het middenveld en maakten we het onszelf moeilijk. Ik was daardoor niet gelukkig met de manier waarop er voor de rust werd gespeeld’, zei de coach.

In de tweede helft bracht Gullit zowel Ono als Castelen in en zag hij het spelbeeld langzaam maar zeker veranderen. ‘Ik moet de ploeg een compliment geven voor de manier waarop het in toen heeft gepresteerd. Er werd sowieso door iedereen heel hard geknokt, maar de ploeg slaagde er in die periode ook in om zich steeds beter aan te passen aan de speelstijl van die Noren. Daardoor kregen we het middenveld weer in handen en daarmee gaandeweg ook de hele wedstrijd’.

Hoewel Gullit, zonder namen te noemen overigens, wel stelde dat een aantal van zijn spelers een off day hadden, nam hij zijn ploeg na afloop in bescherming. ‘Er speelden vandaag een aantal jongens die al een tijdje niet in het elftal hebben gestaan. Met dat gegeven moet je ook rekening houden, want het is niet makkelijk om lang niet te spelen en dan opeens in een Europese wedstrijd aan de bak te moeten’.

Het verbaasde Gullit dat er na afloop op de persconferentie voornamelijk aan de eerste helft werd gerefereerd. ‘Ja, want dat vind ik niet terecht. Voor de rust hadden zaken in tactisch opzicht beter moeten worden opgelost. Maar daarna vond ik mijn ploeg eigenlijk goed spelen. Het was voor mij het bewijs dat deze groep nog steeds stapje voor stapje groeit’.

Ook voor de coach was de wedstrijd in Noorwegen een les geweest. ‘Ik heb een aantal spelers nu voor het eerst aan het werk gezien in een wedstrijd tegen een moeilijk te bespelen tegenstander. Sommigen verrasten me, anderen gaven me de bevestiging van wat ik al vermoedde’.

Over de return in De Kuip wilde Gullit nog niet veel kwijt. ‘Daar denk ik nu nog niet aan. Ik ben bezig met de eerstkomende wedstrijd en die is zondag tegen FC Utrecht. Dat is nu de belangrijk voor ons. Daarna zien we verder’.