FEYENOORD IS KOPPOSITIE KWIJT: 0-3 NEDERLAAG

Feyenoord is zijn koppositie kwijt. In de eigen Kuip leed de ploeg van trainer Ruud Gullit de eerste competitie nederlaag van het seizoen. FC Utrecht was met 0-3 te sterk voor de Rotterdammers. Schut, Somers en Broerse waren de doelpuntenmakers. Bij Feyenoord bleef Shinji Ono in de rust achter in de kleedkamer. De Japanner was in de eerste helft geblesseerd geraakt aan zijn enkel.

Twee trainingen. Meer tijd had Feyenoord trainer Ruud Gullit niet om zijn ploeg na het UEFA Cup duel tegen Odd Grenland klaar te stomen voor de volgende belangrijke ontmoeting: de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht.

De coach slaagde daar goed in, want het Feyenoord dat om half een aan de aftrap stond, was het Feyenoord dat Gullit voor ogen stond. Dus met Saidi, de verdediger in Noorwegen nog vanwege een blessure langs de kant was gebleven, en ook met Castelen, die donderdag in eerste instantie rust kreeg voorgeschreven vanwege een lichte blessure maar na een slechte eerste helft tegen Odd Grenland toch aan de bak had gemoeten.

Tegen Utrecht kwam Castelen in eerste instantie maar weinig in het stuk voor. De Rotterdamse aanvallen verliepen toen óf over links – waar Basto af en toe opvallend diep speelde – óf via het centrum, waar Kalou en Kuyt er in de beginfase lustig op los combineerden.

De steekpass blijkt een machtig wapen van het wonderlijke duo, maar tegen Utrecht leverde dat nog geen doelrijpe kansen op.

Eigenlijk wist Feyenoord - dat in de vijfde minuut door Utrecht gewaarschuwd werd via een schot van Douglas dat voorlangs ging – in het eerste bedrijf maar twee keer echt gevaarlijk te zijn.

De eerste keer gebeurde dat toen Bosschaart een prima voorzet losliet en Saidi zijn specialiteit kon tonen. De kopbal van de Tunesiër werd toen door doelman Ponk in een knappe reflex met één hand gered. Vijf minuten later, in de 26ste minuut, was Goor bijna succesvol, maar zijn schot ging voorlangs.

Utrecht kon daar evenmin veel uitgespeelde kansen tegenover stellen, maar het verschil was dat, toen de situatie zich uiteindelijk voordeed, het bij de gasten wel direct raak was. Schut kon bij de eerste beste goede hoekschop direct binnenkoppen: 0-1.

Feyenoord bleef rustig onder die achterstand, maar had het wel aan Babos te danken dat het met 0-1 ging rusten. Vlak voor tijd ging Paauwe in de fout, waardoor Douglas plotseling een vrije doorgang had. Feyenoords doelman hield zijn ploeg toen in de wedstrijd met een knappe redding.

Ruud Gullits grootste zorg in de rust was de blessure die Ono in de eerste helft had opgelopen. De Japanner bleek in staat het eerste bedrijf te voltooien, maar moest zich voor deel twee toch afmelden. Cultheld Chris Gyan was na de rust zijn vervanger.

De tweede helft bracht al snel meer spektakel en sfeer in De Kuip. Helemaal nadat Pascal Bosschaart kort na rust Douglas had getorpedeerd en blij mocht zijn dat hij er afkwam met een gele kaart. Het bracht het vuur in de wedstrijd dat in het verleden zo typerend was voor de ontmoetingen tussen Feyenoord en Utrecht maar in de eerste helft nog had ontbroken.

Zonder Ono als regisseur had Feyenoord moeite zijn draai te vinden in het begin van de tweede helft, waarin Ruud Gullit al snel besloot om Bart Goor te vervangen. Buffel kwam in het veld, waardoor Kalou af en toe naar de linkerflank verhuisde en het succesvolle koppel van vorig seizoen – Buffel/Kuyt – bij vlagen in ere werd hersteld.

Veel invloed op het aantal Rotterdamse kansen had dat niet. Het was in eerste instantie weer Utrecht dat als eerste dichtbij een goal was, toen invaller Leitoe vanuit kansrijke positie mocht schieten. Babos redde zijn ploeg toen andermaal met een prima save.

Feyenoord bleef tot het laatste fluitsignaal van de Belgische arbiter Allaerts ook op jacht naar een goal, maar voor echt gevaar wisten de Rotterdammers nooit te zorgen. Ook Danko Lazovic, invaller voor Bosschaart, kon daarin geen verandering brengen.

Sterker nog, het werd in de slotfase allemaal nog veel erger voor Feyenoord. Een onhoudbaar afstandsschot van Somers betekende vlak voor tijd eerst 0-2 voor Utrecht. Daarna deed Broerse het in blessuretijd nog even dunnetjes over. Hij scoorde met zijn hoofd en bracht zo de eindstand op 0-3.

Feyenoord-FC Utrecht 0-3 (0-1)
Scheidsrechter: P. Allaerts