DUBBELE SCHADE IN ALKMAAR

In een weekeinde waarin PSV niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel tegen FC Utrecht verzuimde Feyenoord te profiteren. De ploeg van Gullit had in Alkmaar uitzicht op de koppositie van de ranglijst, maar wist niet van AZ te winnen. Het werd 4-1 in een aantrekkelijke maar ook emotionele wedstrijd, waarin zowel Pascal Bosschaart als Chong-Gug Song in de tweede helft een rode kaart kregen. Zo liep Feyenoord in Alkmaar dubbele averij op.

AZ-Feyenoord was een ontmoeting tussen de nummer twee en drie van de eredivisie en dat was in Alkmaar aan het spelpeil te zien. De volgepakte Alkmaarderhout kreeg vanaf het eerste fluitsignaal een aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld.

Dat gold met name het thuispubliek, want er waren in Noord Holland nog geen vijf minuten gespeeld of AZ stond al op voorsprong. Gullit moet al vroeg zijn haren uit zijn hoofd hebben getrokken van ergernis, want weer was het een dood spelmoment dat de inleiding vormde voor een tegentreffer. Ditmaal betrof het een hoekschop vanaf rechts die dusdanig knullig verdedigd werd dat Mathijsen bij de tweede paal vrijwel ongehinderd kon binnenkoppen: 1-0.

De vroege Alkmaarse openingsgoal was een tegenvaller voor Feyenoord, maar bracht toch ook iets positiefs. De voorsprong zorgde er voor dat AZ wat minder dwingend ging spelen, waardoor het initiatief in de wedstrijd automatisch meer bij Feyenoord kwam te liggen.

Feyenoord, dat het weer deed met Song maar zonder Basto, had in het begin van de wedstrijd moeite om het spel te dicteren. Shinji Ono, de aangewezen man om in dit soort situaties op te staan, speelde daarvoor te flets.

AZ en Feyenoord kregen in die eerste helft over en weer kansen. Bij Feyenoord waren bijvoorbeeld Paauwe (omhaal overgetikt in de 7e minuut), Kalou (schot voorlangs in de 10e minuut), Ono (schot net over de kruising na een half uur) en Kuyt (schot voorlangs in de 37ste minuut) dicht bij een goal.
Toch was het in de slotfase van de eerste helft ironisch genoeg een Alkmaars hoofd dat voor de gelijkmaker zorgde. Shinji Ono zag acht minuten voor tijd tot zijn verbazing AZ’er Kromkamp zijn vrije trap binnenkoppen: 1-1.
Het zat Feyenoord dus mee in de slotfase van deel een. Niet alleen vanwege Kromkamps eigen goal, maar ook vanwege de twee uitstekende reflexen waarmee Babos zijn ploeg vlak voor rust in de race hield.

Shinji Ono stond in de tweede helft ook aan de basis van Feyenoords grootste kans. Hij plantte de bal toen met gevoel op het hoofd van Kalou, die vervolgens de pech had dat de lat het succes van zijn kopbal in de weg stond.

AZ-Feyenoord werd in de tweede helft ondertussen steeds levendiger, uitmondend in een minuut die cruciaal zou blijken voor het verloop van de wedstrijd.
Eerst was er de vermeende overtreding van De Cler op Kuyt, die Feyenoord volgens de Katwijker een strafschop had moeten opleveren. Scheidsrechter Van Egmond besloot anders. Zo stond hij AZ een snelle uitbraak toe die de Rotterdamse verdediging maar niet onder controle kon krijgen. Het gevolg was pijnlijk voor de Rotterdammers. Perez profiteerde van de ruimte en promoveerde een voorzet van invaller Meerdink tot doelpunt: 2-1.

Een kwartier voor tijd besloot Ruud Gullit zijn aanvaller Kalou, even daarvoor nog dichtbij een goal na een slalom langs twee man, te vervangen door Buffel.
De Belg was nog geen minuut in het veld, of de wedstrijd leek gespeeld. Een kwartier voor tijd scoorde Perez zijn tweede goal, waarmee hij de stand op 3-1 bracht.

Feyenoord was kort daarna helemaal in mineur toen Bosschaart na een overtreding op Kromkamp met rood van het veld werd gestuurd. Het verweer dat Bosschaart zijn tackle maakte om een blessurebehandeling van Paauwe – even daarvoor in de mangel genomen door Kromkamp en Nelisse – mogelijk te maken, vond geen gehoor bij scheidsrechter Van Egmond. Hij was onverbiddelijk.

Dat was hij in de slotfase van de wedstrijd nogmaals, toen Song zich liet gaan nadat Huysegems een irritante overtreding op hem maakte. De Koreaan reageerde met een slaande beweging en was vervolgens de tweede Feyenoorder die voortijdig naar binnen moest.

Zo liep Feyenoord dubbele averij op in Alkmaar.
Helemaal nadat Nelisse in de slotminuten profiteerde van het numerieke overwicht en de 4-1 binnenknalde.

AZ-Feyenoord 4-1 (1-1)
Scheidsrechter: D. van Egmond

4’ 1-0 Mathijsen
42’ 1-1 Kromkamp (e.d.)