HISTORISCH DUEL: FEYENOORD – GVAV

Verbluffend, sensationeel en voor onmogelijk gehouden. In september 1961 speelde Feyenoord een legendarische wedstrijd tegen GVAV, de roemruchte voorloper van FC Groningen. In de rust hadden de Groningers in De Kuip een 1-4 voorsprong genomen en begeleidde het Legioen de Feyenoorders met een striemend fluitconcert de kleedkamers in. Na rust gebeurde het onwaarschijnlijke, want Feyenoord zou met 7-4 zegevieren.

De Groningers speelden voor rust fantastisch voetbal en beukten als een orkaan op de zo sterk geachte Rotterdamse veste. Met succes, want de veste zou bezwijken. De onhoudbare snelheidsmaniakken uit het hoge noorden bleven maar op het doel van de arme Pieters Graafland afstormen. Tot verbijstering van het Legioen gingen de Rotterdammers bij een 1-4 stand rusten. Een striemend fluitconcert viel de ontredderde spelers ten deel. ‘Het fluitconcert waarmee we het veld afgingen, was keihard’, zegt Reinier ‘Beertje’ Kreijermaat, die later een beslissende inbreng had. ‘En terecht, want het leek nergens naar. In de rust zaten we elkaar maar aan te kijken, niemand kon het geloven. Gerard Kerkum, onze aanvoerder, nam toen het woord. Hij liet duidelijk zijn ongenoegen blijken en gaf iedereen het gevoel dat het nog niet over was. We namen ons voor er nog voor te gaan werken.’

En hoe, want de zo superieure Groningers stonden in de tweede helft na tien minuten met knikkende knieën in het veld. De stand was inmiddels 4-4 geworden. Zelden werd een doelpunt, de gelijkmaker in dit geval, zo lang en daverend toegejuicht. Het stadion werd bijna afgebroken, herinnert doelpuntenmaker Kreijermaat. ‘Niemand geloofde erin en dat het toch gebeurde zorgde voor zo’n emotie. Het vertrouwen kwam al terug toen de 2-4 en 3-4 werden gemaakt, maar toen de 4-4 erin ging kwam er zoveel los. Prachtig om mee te maken. Dat ik die treffer, en later ook de 5-4 verzorgde, zegt me niet zoveel, want alle goals waren belangrijk. Deze wedstrijd is heel veel mensen bijgebleven. Nog steeds zijn er oudere mensen die het er over hebben.’

Kreijermaat weet het ruim veertig jaar na dato allemaal nog te herinneren. Hij spreekt over een van de wonderlijkste wedstrijden uit zijn rijke loopbaan. Kreijermaat.: ‘Ik heb het duel niet alleen om de uitslag onthouden, maar ook om andere redenen. Om Piet Fransen bijvoorbeeld, die toen bij Groningen speelde, maar daarvoor bij Feyenoord, had het helemaal naar zijn zin in de eerste helft. In de tweede helft liep hij bijna te janken, niets lukte hem en je hoorde hem voortdurend klagen. Prachtig om aan terug te denken. Het zijn rijke herinneringen. Deze wedstrijd vergeet ik nooit meer.’