BEKERSUCCES VOOR JONGE FEYENOORDERS

De zaterdag stond voor de A- en B-jeugd van Feyenoord in het teken van bekervoetbal. Beide teams plaatsten zich voor de volgende ronde. Henk Fräsers A-team versloeg FC Groningen tamelijk eenvoudig met 3-1, terwijl de B-tjes strafschoppen nodig hadden om zich FC Utrecht van het lijf te houden. Ook de C-jeugd boekte een overwinning: het elftal van Michel Valke ging moeiteloos voorbij Excelsior, dankzij een uitblinkende Georginio.
FEYENOORD A1 VERZUIMT GRONINGEN TE VERNEDEREN

'Het was weer het oude verhaal', was Henk Fräsers veelzeggende commentaar na afloop van de bekerontmoeting tussen Feyenoord en FC Groningen. De trainer mocht tevreden zijn met het 3-1 eindresultaat, maar zette terecht vraagtekens bij de uitvoering. 'Als we deze wedstrijd met 6 of 7-1 winnen, heeft Groningen niks te zeggen', foeterde Fräser. 'Maar we verzuimen weer eens de kansen te benutten. En het waren echt honderd procent kansen.'

Feyenoord was nochtans voortvarend aan het duel met de Noorderlingen begonnen. Van kiet af aan was duidelijk dat er maar een ploeg aanspraak maakte op de overwinning. De Rotterdammers creëerden de ene kans na de andere, maar slaagden er lang niet in te scoren. Tot overmaat van ramp hielp het team Groningen in het zadel met een blunder in de verdediging. Doelman Van Dijk schoot - te gehaast - uit en raakte daarbij het lichaam van Lorenzo Davids, waardoor de bal in de loop van een Groningse spits belandde. Die deed wat Feyenoord tot dat moment nagelaten had: scoren.

Wellicht was de tegentreffer de 'wake-up call' die Feyenoords spitsen nodig hadden. Want amper een minuut na de openingstreffer stond het alweer gelijk. Jonathan de Guzman bediende Tim Vincken en die haalde de trekker over voor de 1-1. Maar daarna verzuimde Feyenoord snel afstand te nemen. 'Ik heb daarom bewust dezelfde jongens laten staan', legde Fräser uit. 'Zij moesten het maar opknappen.'

Na een uur voetbal nam Feyenoord eindelijk een verdiende voorsprong. Na weer een goede aanval was Tim Vincken ditmaal de aangever en Rico Kogeldans de afmaker. Voor Fräser het moment om wat omzettingen te plegen: 'Ik haalde Kogeldans eraf en bracht Van Leeuwen, zodat we 4-4-2 konden gaan spelen. Groningen moest nu wel komen en pompen, zodat er nog meer ruimte voor ons kwam.' De aanpak had succes en twaalf minuten voor tijd beslechtte Vincken het pleit met Feyenoords derde treffer.

Feyenoord-FC Groningen 3-1
Doelpunten Feyenoord: Vincken (2x), Kogeldans

Opstelling Feyenoord A1: Van Dijk; Dickhof, Altheer, Davids, Holman; De Haan (Lagas, 80.), Hammouti, De Guzman; Vincken, Kogeldans (Van Leeuwen) en Poot

FEYENOORD B1

Feyenoord B1 kreeg voor de eerste keer in het bekertoernooi te maken met serieuze tegenstand. In de poule-ronde scoorden de manschappen van Cor Adriaanse in drie duels 26 keer en werden er nul treffers geïncasseerd. Een gewaarschuwd FC Utrecht was zaterdag niet van plan zich zo makkelijk gewonnen te geven en slaagde lange tijd in die opzet. De bezoekers moesten uiteindelijk na de strafschoppenserie toch hun meerdere erkennen in Feyenoord. Voor de Rotterdammers toonden Michel Poldervaart, Jerson Anes Ribeiro, Kevin Wattamaleo en Jordy Buijs zich koelbloedig vanaf elf meter, terwijl FC Utrecht slechts één maal doel trof. Doelman Cummins keerde een strafschop en Utrecht miste nog een strafschop, waarmee de volgende ronde werd bereikt. Feyenoord verdiende het te winnen, want ondanks dat de kansen op één hand te tellen waren hadden de Rotterdammers het overwicht. 'Het kan niet altijd sprankelend zijn', verklaarde trainer Adriaanse. 'Daarnaast is Utrecht een lastige ploeg, dat wisten we. Ze staan niet voor niets derde in de competitie. Deze wedstrijd kan nog nuttig zijn, want nu weten de jongens ook wat ze in de competitie tegen Utrecht te wachten staat.' Op zaterdag 18 december is FC Zwolle de volgende tegenstander in het bekertoernooi.

Opstelling Feyenoord B1: Cummins; Van Stee, Buijs, Nieveld, Waisapij (68. Barends); Kobussen (63. Maayen), Anes Ribeiro, Wattamaleo; Biseswar, Hagary en Poldervaart.

FEYENOORD C1
PSV en FC Den Bosch kregen geen moment de gelegenheid om ook maar aan voetballen te denken tegen Feyenoord C1. Excelsior kreeg dit zaterdag wel, maar ging net als PSV en Den Bosch onderuit tegen de Rotterdammers: 5-1. De eindstand zorgde voor tevredenheid, maar trainer Michel Valke toonde zich na afloop kritisch over het verschil tussen de laatste wedstrijden. 'Wij lieten Excelsior teveel voetballen, daar ben ik niet over te spreken', aldus Valke. 'Ik hoop dat we over twee weken tegen RKC weer net zo spelen als in de voorgaande wedstrijden. Aan de andere kant, de uitslag was vandaag erg goed.' De wedstrijd was eigenlijk al na zeven minuten gespeeld. Louis Pedro had op aangeven van Miquel Nelom na vier minuten de 1-0 gemaakt. Sten Wever verdubbelde die marge na zeven minuten naar 2-0. Feyenoord zat in een zetel, wat tot gevolg had dat de echte scherpte ontbrak. Maar de ploeg van Valke was kwalitatief gezien zo superieur dat de 3-0 vlak voor rust viel, door een fraaie solo van Georginio. In de tweede helft scoorde Excelsior al snel tegen. Maar nog voordat de Kralingers het geloof kregen in de aansluitingstreffer was het Garry Mendes Rodrigues die de 4-1 maakte. Daarmee was het verzet definitief gebroken en liep Feyenoord via verdediger Kai Ramsteijn uit naar 5-1. Georginio speelde een uitstekende wedstrijd en verzorgde bij de laatste twee treffers de assists.

Opstelling Feyenoord C1: Otten; Van Dam, Ramsteijn, Schenkeveld (55. Wijmer), Nelom; Sebrechts (50. De Roon), Wever, Fer; Pedro (36. Clasie), Georginio en Cabral (36. Mendes Rodrigues).