Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ONDANKS 1-0 VERLIES EERSTE PLAATS IN GROEP

Een Feyenoord in aangepaste heeft in Zwitserland met 1-0 verloren van FC Basel. Ondanks dit verlies eindige Feyenoord als eerste in zijn groep, waardoor het morgen bij de loting een relatief gunstige tegenstander zal treffen. Bij Feyenoord viel aanvoerder Paauwe met een dijbeenblessure uit. Zijn vervanger was de jonge Wouter Artz. Hij maakte zijn debuut in Feyenoord 1. Of Paauwe op tijd fit is voor de wedstrijd van aanstaande zondag tegen ADO Den Haag is twijfelachtig.

In de wetenschap dat een ticket voor de volgende ronde allang in de knip zat, stuurde Ruud Gullit tegen FC Basel een elftal het veld in dat op vijf plaatsen was gewijzigd. Vaste basispelers kregen verplicht rust of werden uit voorzorg langs de kant gehouden, waardoor Magrão, Buffel, Smolarek, Loovens en Mtiliga weer eens vanaf het eerste fluitsignaal mochten beginnen. Zo wierp in Basel de nakende competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag zijn schaduw al vooruit.

Dat was ook aan het spel te merken. Op een dramatisch slecht veld leverde het een chaotische eerste helft op. In aanvallend opzicht kwam het sporadische spektakel in grotendeels alleen van Zwitserse kant.

Basel scoorde na zes minuten, maar deed dat uit buitenspelpositie. Daarna kreeg Gimenez een kans van dichtbij uit te halen, maar toen vormde het lichaam van Mtiliga een obstakel.

Gullit hoopte dat zijn nieuwe basisspelers de gelegenheid zouden grijpen zich in de kijker te spelen, maar daar kwam het in de eerste helft niet van. Magrão was van hen nog de meest in het oog springende speler, de rest speelde vrij anoniem.

De staat van het veld speelde daarbij een grote rol, met name voor de aanvallende ingestelde spelers als Smolarek en Buffel. Zoals ook balkunstenaar Kalou vaak werd dwarsgezeten door de rondvliegende graspollen.

Basel domineerde de hele wedstrijd in aanvallend opzicht. Het scoorde in de 18de minuut voor de tweede keer, maar ook dit keer werd de Zwitserse goal wegens buitenspel afgekeurd. Feyenoord kon er in die eerste vijfenveertig minuten eigenlijk alleen een schot van Kalou (naast) tegenover zetten.

Ook in de tweede helft was het Basel dat aanvallend de meeste aspiraties toonde. Logisch, want voor de Zwitsers had alleen winst waarde. De eerste keer na de rust dat Basel echt gevaarlijk kon zijn, toonde Lodewijks nog maar eens aan waarom hij onder de lat staat en niet aankoop Babos. Op knappe wijze tikte hij een schot van Gimenez van dichtbij over.

Op die manier hield de doelman de stand in evenwicht, maar lang duurde dat niet. Toen een dekkingsfout er even later voor zorgde dat Carignano ongehinderd kon inkoppen, had zelfs Lodewijks geen verweer. Zo werd het na vijftig minuten spelen 1-0.

Feyenoord probeerde in het restant van de wedstrijd daar zo goed en zo kwaad als het ging iets aan te doen, maar overdreven van harte ging het niet. Het was duidelijk dat de ploeg met de gedachten al deels in het Zuiderpark verbleef.

Dat gold niet voor Patrick Paauwe. Nadat de aanvoerder geblesseerd was geraakt aan het dijbeen, probeerde hij na een korte behandeling nog wel terug te keren in het veld. Paauwe strompelde nog een paar minuten mee, maar moest al snel toegeven dat het niet meer ging.

Dat betekende het onverwachte debuut van de jonge Wouter Artz. Normaal gesproken een gewaardeerde kracht van Jong Feyenoord, vormde hij nu ineens het hart van Feyenoords verdediging in een Europese wedstrijd. Even daarvoor had Gullit Lazovic ook al in de ploeg gebracht. Hij verving toen Kalou.

Feyenoord kreeg daarna nog één kans. Kuyt was dichtbij een goal, maar zag zijn inzet net overgetikt. Zo bleef het in Basel 1-0 voor de thuisploeg, die zich daarmee ook kwalificeerde voor de volgende ronde, net als het Duitse Schalke04.

Feyenoord eindigde, ondanks de nederlaag, als eerste in de poule. Daardoor treft het in de volgende ronde een ploeg die als derde is geëindigd in een andere poule.

Morgenmiddag is de loting en weet Feyenoord wie precies de komende tegenstander is op het Europese toneel.


FC Basel-Feyenoord 1-0 (0-0)
Scheidsrechter: Davilla (Spa)

Scoreverloop:
52’ 1-0 Carignano

Gele kaart: Smolarek

FC Basel:Zuberbühler; Quennz, Zwyssig, P. Degen, Huggel, Sterjovski (D. Degen), Chipperfield, Delgado (90’ Barberis), Rossi, Gimenez, Carignano.
Feyenoord: Lodewijks; Song, Loovens, Paauwe, Mtiliga; Smolarek, Bosschaart, Magrão, Buffel; Kalou (63’ Lazovic), Kuyt.