FEYENOORD MET KATER WINTERSTOP IN

Feyenoord gaat met een kater de winterstop in. In de laatste competitiewedstrijd van het jaar verloor de ploeg van Gullit machteloos van ADO Den Haag. Door doelpunten van Den Ouden in de eerste- en Polak in de tweede helft werd 2-0 in het Zuiderpark, waar tot overmaat van ramp ook Karim Saidi al vroeg in de wedstrijd met een blessure uitviel.

Ruud Gullit had in Basel vijf vaste krachten gespaard voor de ontmoeting met ADO Den Haag, maar toen het eenmaal zo ver was en de Rotterdammers tien minuten bezig waren in het Zuiderpark, stond er al een geïmproviseerde defensie in het veld. Paauwe en Loovens waren wegens blessures al niet aan de wedstrijd begonnen. Saidi  probeerde het, maar moest al snel om een wissel vragen. Zo bestond binnen tien  minuten het fundament van Feyenoord plotseling uit het onwennige viertal Song, Gyan, Zuiverloon en Mtiliga.

Het uitvallen van Saidi was de tweede tegenvaller in korte tijd voor Gullit, want vlak voordat de Tunesier zich had moet laten vervangen was Feyenoord al op achterstand gekomen. Er waren in Den Haag nog geen drie minuten gespeeld, of het stond al 1-0 voor de thuisploeg. Gyan, spelend in het hart van de defensie, was even zijn directe tegenstander Geert den Ouden kwijt en werd daar direct voor gestraft. Oog in oog met doelman Lodewijks toonde de Haagse spits zijn koelbloedigheid en schoot de bal onhoudbaar in de hoek.

Die vroege tegengoal had lange tijd een verlammende werking op het spel van
Feyenoord. Hoewel Zuiverloon het samen met Gyan tamelijk goed deed in het
hart van de defensie, regeerde de angst in het spel van de Rotterdammers.
Het duurde bijna een half uur voordat daar verandering in kwam. De tot dan
toe onzichtbare Ono had in die lichte kentering een aanzienlijk aandeel,
toen hij door Castelen op avontuur werd gestuurd en de bal op knappe wijze met
een sliding voor de voeten van Kalou kreeg. Het schot van de Afrikaan ging
naast, maar vormde wel de start voor Feyenoords voorzichtige heropstanding.

Vanaf dat moment kregen de Rotterdammers meer kansen, zonder dat het
overigens de wedstrijd wist te domineren. Ono schoot een keer naast, Kalou
goochelde de bal bijna over de doellijn en ook Castelen was een keer bijna
succesvol, maar zijn schot eindigde in de handen van doelman De Vries.

In de tweede helft liet Gullit zijn middenvelder Shinji Ono, vanwege een enkelblessure, achter in de kleedkamer. Zijn vervanger was de Braziliaan Magrao. Veel invloed op het spelbeeld had dat in eerste instantie niet. Feyenoord slaagde er maar niet in de regie van de wedstrijd in handen te nemen en moest ondertussen steeds vaker vrezen voor de Haagse uitvallen. Van der Gun profiteerde een keer bijna van een inschattingsfout van de uitlopende Lodewijks en ook Den Ouden kreeg een grote kans uit een corner.

Feyenoord had toen nog het geluk dat de maker van de openingsgoal over schoot, maar kort daarna was het toch raak voor de thuisploeg. Mtiliga liet zich verrassen toen hij werd aangespeeld, gaf zo Den Haag de kans uit te breken waarna Sjaak Polak de stand op 2-0 bepaalde.

Kort na die goal wisselde Gullit verdediger Chris Gyan voor Thomas Buffel, waardoor Bosschaart werd gedwongen de defensie wat nadrukkelijker te assisteren. Effect op de uitslag had dat niet. De enige kans van de tweede helft kreeg Feyenoord toen het allang te laat was. Kuyt kopte drie minuten voor tijd een voorzet van Song richting Haagse doel, maar De Vries tikte de bal over de lat. Even later leek Den Ouden zijn tweede goal te scoren, maar Lodewijks was attent en redde zijn ploeg met een knappe reflex. Zo  bleef het 2-0, waardoor Feyenoord de eerste seizoenshelft met een nare smaak in de mond afsluit.

ADO Den Haag-Feyenoord 2-0 (1-0)
Scheidsrechter: R. Luinge

2’  1-0 Den Ouden
63’  2-0 Polak

Geel: Bodde, Zuiverloon