VERLIES ONDANKS DROOMSTART IN LISSABON: 1-2

Feyenoord heeft de eerste ontmoeting met Sporting Lissabon verloren. In de Portugese hoofdstad werd het 2-1 voor de thuisploeg. Feyenoord nam al na zeven minuten een voorsprong door een goal van Bart Goor, maar bij rust stond het al 2-1 voor Sporting. De Portugezen speelden het laatste half uur met tien man, na twee gele kaarten voor Custodio. Bij Feyenoord vielen Kalou en Ono in de tweede helft in. Feyenoord heeft in de return aan een 1-0 zege genoeg om de volgende ronde te behalen.

Ruud Gullit zei het na afloop van de wedstrijd tegen Willem II. ‘Ik ben altijd benieuwd naar het eerste half uur. Dat is voor mij de belangrijkste fase van de wedstrijd.’
In Portugal kon de trainer wat dat betreft tevreden zijn. In de openingsminuten van Sporting-Feyenoord deed de Rotterdamse ploeg het goed.

Niet alleen begon Feyenoord in offensief opzicht fel aan het treffen met de Portugezen, ook de verdediging straalde in die fase gezag uit. Dat gold met name voor Saidi, al moet ook hij zijn geschrokken van het feit dat Hugio Viana al na zes minuten op de lat kon schieten,

Dat zorgen om dat waarschuwingsschot werd echter teniet gedaan door een vroeg doelpunt van Feyenoord. Er waren in José Alvalade zeven minuten gespeeld, toen Bart Goor profiteerde van een bal die Rochemback hem onopzettelijk in de voeten speelde. Met een geplaatst schot hielp hij Feyenoord aan een droomstart.

Het vroege doelpunt haalde even de druk van de ketel bij Feyenoord, maar lang duurde dat niet. De Rotterdammers begonnen na de 0-1 op twee gedachten te hinken. Moest de ploeg gelijk doordrukken? Of was het verstandiger de gunstige uitgangspositie zo goed mogelijk te verdedigen? Feyenoord deed uiteindelijk geen van tweeën en gaf zo Sporting de kans langzaam maar zeker terug in de wedstrijd te komen.

De Portugezen profiteerden daar in de 22ste minuut voor het eerst van. De Feyenoord defensie had geen antwoord op een aanval over de rechterflank, waardoor de bal uiteindelijk bij de tweede paal voor de voeten van de vrijstaande Custodio kwam. Hij tikte uiteindelijk de gelijkmaker binnen.

Feyenoord had het lastig in die periode, maar kreeg toch nog een aantal kansen. De grootste was voor Lazovic, maar hij zag zijn inzet op de lijn gekeerd door Custodio. Ook Hofs was een keer dichtbij, maar zijn afstandschot ging over. Gevaarlijk was ook Sporting. Liedson verraste Gibbs bijna, Lodewijks tikte later met moeite een schot van Custodio via de paal achter.

Tot de 36ste minuut aanbrak en het alsnog raak was voor Sporting. Sa Pinto mocht van de achterlijn voorzetten, waarbij Saidi en Zuiverloon niet goed genoeg dekten. Zo kon Liedson vrijwel ongehinderd inkoppen: 2-1.

Die stand bracht Ruud Gullit er in de tweede helft toe om Kalou in het veld te brengen voor Lazovic. Even later viel ook Ono in. Hij verving Castelen. Er moest toen nog een half uur worden gespeeld.

Gullit hoopte met de komst van Ono meer grip op het middenveld te krijgen. Dat lukte al snel De uitvoering van dat plan kwam zelfs in een stroomversnelling terecht, toen Sporting kort na de entree van de Japanner met tien man kwam te spelen. Custodio werd na een overtreding op Kuyt met een tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Dat was kennelijk precies het duwtje in de rug dat Feyenoord nodig had, want met een nummerieke meerderheid hervond Feyenoord langzaam maar zeker zijn evenwicht. De ploeg ging het spel meer en meer controleren en drong zelfs een paar keer aan.

Gescoord werd er echter niet meer in Lissabon, waardoor Feyenoord volgende week aan de return begint in de wetenschap dat een 1-0 overwinning voldoende is om de volgende ronde te halen.

Sporting Lissabon-Feyenoord 2-1