Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD BIJ LAATSTE VIER NA EENVOUDIGE ZEGE

Feyenoord heeft op relatief eenvoudige wijze de laatste vier van het bekertoernooi bereikt. In eigen Kuip versloeg Feyenoord NAC met 4-0. Op een opvallend goed bespeelbaar veld opende Kalou vlak voor rust de score. In de tweede helft bepaalden Kuyt (2x) en Kalou  de eindstand op 4-0. In de slotfase maakte André Bahia als invaller zijn officiële debuut voor Feyenoord. De loting voor de volgende ronde wordt later op de avond in De Kuip verricht.

Feyenoord-trainer Ruud Gullit liet in aanloop naar de bekerwedstrijd tegen NAC doorschemeren dat hij zijn vizier niet volledig op het toernooi om de Amstel Cup richtte en de competitie nog wel degelijk serieus nam. Toch weerhield dat de coach er niet van om zijn ploeg al een dag voor het treffen met de Branders richting Kijkduin te dirigeren, waar het in afzondering ging voor het bekerduel. Een dag later, toen Feyenoord op een opvallend goed bespeelbare grasmat aan het treffen met NAC begon, beleefde diezelfde Gullit een emotioneel begin van de wedstrijd, toen De Kuip een minuut stil was ter nagedachtenis aan Rinus Michels.

Feyenoord trof in NAC een ploeg die weliswaar op zoek is naar de vorm, maar in Rotterdam vanaf het beginsignaal uitstraalde dat te willen compenseren met wilskracht. Hoewel slechts met één diepe spits (Lurling) opererend, bestond daardoor wel telkens de dreiging van een Brabantse counter en moest Feyenoord dus vanaf het begin op zijn hoede zijn.

De ploeg van Gullit betrachtte het geduld dat nodig was tegen deze tegenstander en loerde ondertussen zelf ook op mogelijkheden. Die kwamen in de beginfase sporadisch. Kuyt was de eerste die voor Rotterdams gevaar kon zorgen. Hij stuitte na een kwartier spelen op doelman Schollen. Daarna was Hofs nog een keer dichtbij een treffer uit een vrije trap en raakte Goor met een kopbal de lat. Hoewel de gasten via Lurling nog wel een keer serieus in scoringspositie kwamen, kreeg Feyenoord zo bijna ongemerkt de wedstrijd in handen.

Het resultaat daarvan was nog voor de rust aan de stand af te lezen. Kuyt en Kalou konden met enige fortuin en op rand van buitenspel uitbreken en vervolgens vrijwel ongehinderd vanaf de middenlijn richting NAC doel opstomen. Kalou dreigde af te leggen op topscorer Kuyt maar koos oog in oog met Schollen toch voor een eigen poging. Op het resultaat van die keuze was niets aan te merken, want Kalou bracht Feyenoord op een psychologisch sterk moment op 1-0.

Kort na rust kreeg Feyenoord voor de tweede keer een hart onder de riem gestoken, toen Castelen in het zestienmetergebied werd gevloerd en scheidsrechter Temmink op advies van zijn assistent naar de stip wees. Uiteraard ontfermde Dirk Kuyt zich over dit buitenkansje en uiteraard betekende dat 2-0.

Daarmee was de genadeklap voor NAC een feit. Het geloof in een stunt dat de ploeg in het begin van de wedstrijd nog had voortgestuwd, was verdwenen en daarmee werd het voor Feyenoord alleen maar makkelijker. Helemaal toen Kalou er nog binnen het uur met een verrassend schot 3-0 van had gemaakt. Met zijn tweede doelpunt van de avond bracht hij Feyenoord de wetenschap dat de volgende ronde van het bekertoernooi was bereikt.

Het was voor Feyenoord het sein om de handrem enigszins aan te trekken en voor een deel van het publiek het startsignaal van een groot sneeuwballengevecht. Zo ontging een deel van het publiek dat André Bahia, als vervanger van Cory Gibbs, in de slotfase zijn officiële debuut maakte voor Feyenoord.
De Rotterdamse ploeg wist pas in de slotfase weer alle aandacht van het publiek te krijgen, toen Kuyt ad rem was en er in de laatste minuut van de officiële speeltijd nog 4-0 van maakte.


Feyenoord-NAC 4-0 (1-0)
Scheidsrechter: R. Temmink

Scoreverloop:
44` Kalou 1-0
48` Kuyt 2-0 (pen.)
56` Kalou 3-0
90´ Kuyt 4-0

Geel: Basto (Feyenoord), Diba, Risamasu (NAC)

Opstellingen:
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Gibbs (74´ Bahia), Saidi, Basto; Castelen, Hofs (74´ De Graaf), Ono (71´ Pardo), Goor; Kalou, Kuyt.
NAC: Schollen; Colin, Penders, Collen, Kerstens; Diba, Mendes da Silva, Zonneveld (Risamasu), Barakat; Petö, Lurling.