FEYENOORD NIET IN DE PROBLEMEN TEGEN RODA: 4-1

Feyenoord heeft een eenvoudige 4-1 zege geboekt op Roda JC. De Rotterdammers benutten voor rust twee van de vele mogelijkheden. Shinji Ono en Romeo Castelen verzorgden de treffers. Arouna Koné maakte na rust de aansluitingstreffer, waarna Kuyt uit een strafschop voor zijn 22ste competitietreffer tekende en Salomon Kalou in de slotfase de eindstand bepaalde. André Bahia debuteerde in de basis. Hossam Ghaly maakte in de tweede helft zijn rentree na een knieblessure.

Bahia sprak onlangs dat je de weinige kansen die je als net gearriveerde voetballer krijgt met beide handen moet aangrijpen. Het duel met Roda JC was zo´n kans voor de 22-jarige Braziliaan. Nadat hij tegen NAC al een kwartiertje mocht meedoen, ruimde Ruud Gullit zondag een basisplaats voor hem in. Niet Patrick Paauwe of Gianni Zuiverloon verving de aan zijn lies geblesseerde Karim Saidi, maar de deze winterstop aangekomen Bahia. Na vijftien minuten officiële speeltijd in Feyenoord 1 was hij het die de kans kreeg om het Legioen te laten zien wat hij in huis had. Met afwisselend Sekou Cissé en topspits Arouna Koné tegenover zich, was te verwachten dat hij daarvoor alle gelegenheid zou krijgen.

Roda JC creëerde voor rust nauwelijks uitgespeelde kansen, wat mede de verdienste was van de Braziliaan. Hij leverde een nagenoeg foutloze eerste helft af. Alleen in de beginfase waren Bahia en Cory Gibbs in geen velden of wegen te bekennen, toen Koné een enorme mogelijkheid kreeg. De landgenoot en vriend van Salomon Kalou nam de bal ongelukkig mee, wat hem dwong tot een creatieve oplossing. Met een omhaal wipte hij de bal over de verslagen doelman Lodewijks. Minstens zo spectaculair als het schot, was de redding die Alexander Östlund met een omhaal op de lijn bracht. De misser van Koné bleek een dure, want de Kerkradenaren kwamen in de eerste helft nauwelijks meer in het stuk voor. Shinji Ono verzorgde na vijf minuten de 1-0. Zijn van richting veranderde vrije trap liet doelman Vladan Kujovic kansloos. Feyenoords tweede treffer volgde al snel. Dirk Kuyt knokte zich vrij op rechts en gaf een afgemeten voorzet op Romeo Castelen. Met een uiterste krachtinspanning werkte Castelen de bal met het hoofd in de uiterste hoek van het doel: 2-0. Feyenoord zou de eerste helft niet meer scoren, wat verbazend was gezien de vele en goede mogelijkheden. Hofs had al 25 minuten voor 3-0 kunnen zorgen, maar de middenvelder schoot in de handen van Kujovic. Castelen creëerde zijn eigen kans, maar zag het schot over gaan. Kuyt was nog het dichtst bij de derde treffer. Zijn kopbal stuiterde echter via de onderkant van de lat op de lijn, waarna Kujovic de bal klemvast pakte. Het mooiste moest toen nog volgen. Met een oogstrelende beweging passeerde Kalou verdediger Pa-Modou Kah. Het schot kon de schoonheid van de beweging geenzins benaderen en ging spijtig genoeg voor Feyenoord over. Roda voetbalde matig, maar kreeg nog wel enkele mogelijkheden. In alle gevallen trad Lodewijks uitstekend op. De 38-jarige sluitpost keerde schoten van Cissé, Koné en Sergio.

Tegen Koné´s vierde poging was Lodewijks direct in de tweede helft niet opgewassen. Östlund probeerde met een tackle de bal nog uit het doel te halen, maar Koné liet het niet toe dat de Zweed ten tweede male een doelpunt voorkwam en tikte de bal binnen: 2-1. Het zelfvertrouwen van de bezoekers kreeg daarmee een forse injectie toegediend, wat zich vertaalde in goed spel en de gelijkmaker. Althans, dat dacht iedereen in De Kuip toen Cissé de bal na een klutssituatie in het doel werkte. Arbiter Vink keurde het doelpunt echter af wegens buitenspel. De waarschuwing was er niet minder om voor Feyenoord, waar de van een knieblessure herstelde Hossam Ghaly inmiddels in het veld was gekomen. Het bleef bij die waarschuwing, want Roda JC zag de hoop op een goed resultaat na 68 minuten in rook opgaan. Kah haalde Ono neer in het zestienmetergebied, waarna Kuyt de toegekende strafschop binnenschoot: 3-1. De korte opleving van Roda werd met die treffer de kop ingedrukt en Feyenoord voetbalde het duel simpel uit. Gibbs en Castelen hadden in de slotfase nog de kans om de stand van meer glans te voorzien, maar schoten naast en over. Salomon Kalou slaagde daar er wel in. De Ivoriaan bekroonde de fraaie solo, die langs meerdere verdedigers en doelman Kujovic voerde, met zijn eerste en Feyenoords vierde treffer.

Feyenoord – Roda JC 4-1

Scoreverloop
5´ 1-0 Ono
22´ 2-0 Castelen
47´ 2-1 Koné
68´ 3-1 Kuyt (strafschop)